Odebírejte nás na YouTube
Žemlovka
Recept na žemlovku z jablek a staršího pečiva. Tradiční český pokrm, který se připravuje z plátků staršího bílého pečiva, střídavě vrstvených s nastrouhanými jablky. Nejlépe chutná servírovaný se šlehačkou a posypaný moučkovým cukrem.
Ingrendience:
- 250 g tučného tvarohu
- 50 g cukru
- 2 ks vejce
- 30 ml smetany
- 300 ml mléka
- 4 ks jablka
- 20 g vanilkového cukru
- Lžička mleté skořice
- Lžíce namletých vlašských ořechů
- Starší pečivo, nebo veka
- Rozinky podle chuti (50 g)
Postup:
- Připravíme si náplň, smíchejte 250 g tučného tvarohu s 50 g cukru. Přidejte 1 celé vejce a důkladně promíchejte.
- Následně si v micce vyšleháme 1 celé vejce s 30 ml smetany, přidejte 300 ml mléka a promíchejte.
- Veku postupně namáčejte ve vaječno-mléčné směsi a vyskládejte na dno zapékací nádoby.
- Oloupejte a nastrouhejte 4 jablka.
- Jablka posypeme 20 g vanilkového cukru, 1 lžičkou mleté skořice, 1 lžící namletých vlašských ořechů a přidáme rozinky podle chuti.
- Na vrstvu jablek naneste tvarohovou směs z bodu číslo 1.
- Opět namočte a vyskládejte další vrstvu veky. Následně poslední vrstvu veky potřete rozpuštěným máslem.
- Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut, nebo dokud veka na povrchu nezezlátne.
- Hotovou žemlovku bohatě posypte moučkovým cukrem a podávejte.