Odebírejte nás na YouTube

Žemlovka

Recept na žemlovku z jablek a staršího pečiva. Tradiční český pokrm, který se připravuje z plátků staršího bílého pečiva, střídavě vrstvených s nastrouhanými jablky. Nejlépe chutná servírovaný se šlehačkou a posypaný moučkovým cukrem.

Ingrendience:

  • 250 g tučného tvarohu
  • 50 g cukru
  • 2 ks vejce
  • 30 ml smetany
  • 300 ml mléka
  • 4 ks jablka
  • 20 g vanilkového cukru
  • Lžička mleté skořice
  • Lžíce namletých vlašských ořechů
  • Starší pečivo, nebo veka
  • Rozinky podle chuti (50 g)

 

Postup:

  1. Připravíme si náplň, smíchejte 250 g tučného tvarohu s 50 g cukru. Přidejte 1 celé vejce a důkladně promíchejte.
  2. Následně si v micce vyšleháme 1 celé vejce s 30 ml smetany, přidejte 300 ml mléka a promíchejte.
  3. Veku postupně namáčejte ve vaječno-mléčné směsi a vyskládejte na dno zapékací nádoby.
  4. Oloupejte a nastrouhejte 4 jablka. 
  5. Jablka posypeme 20 g vanilkového cukru, 1 lžičkou mleté skořice, 1 lžící namletých vlašských ořechů a přidáme rozinky podle chuti.
  6. Na vrstvu jablek naneste tvarohovou směs z bodu číslo 1.
  7. Opět namočte a vyskládejte další vrstvu veky. Následně poslední vrstvu veky potřete rozpuštěným máslem.
  8. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut, nebo dokud veka na povrchu nezezlátne.
  9. Hotovou žemlovku bohatě posypte moučkovým cukrem a podávejte.