
Odebírejte nás na YouTube
Zelňáky
Směs z bílého zelí, polohrubé mouky a v troubě upečená dozlatova. Variace na oblíbené bramboráky.
Ingredience:
- 300 g bílého zelí
- 200 g uzeniny
- 200 g polohrubé mouky
- 150 ml mléka
- 100 ml oleje
- 1 cibule
- 2 vejce
- 2 lžičky mleté papriky
- Sůl a pepř
Postup:
- Cibuli, zelí a uzeninu nakrájíme na malé kousky, pokud připravujeme verzi na plech, která se podobá bramborákům, nebo na větší kousky pro verzi připomínající nádivku.
- Do mísy přidáme všechny ingredience včetně mleté papriky, kterou podle chuti přidáme jako koření. Směs důkladně promícháme. Těstíčko připravíme z vajec, mouky, mléka a oleje a přidáme ho rovnou k zelí a uzenině.
- Vše dobře promícháme, aby se těstíčko rovnoměrně spojilo se zeleninou a uzeninou. Směs přendáme na plech nebo do pekáčku podle toho, jakou verzi preferujeme. Pokud chcete verzi jako nádivku, pečte ji 30 minut, pro verzi podobnou bramborákům pečte asi 20 minut.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C, dokud zelňáky nezískají zlatavou barvu a budou krásně propečené.