Zelná polévka

Jednoduchá a vydatná zelná polévka, která vás svou chutí mile překvapí.

Ingredience:

  • 250 g brambor
  • 250 g kysaného zelí
  • 1 ks cibule 
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce sádla
  • 2 l vody
  • 6 lžicí hladké mouky
  • 1 lžíce octu
  • 3 kostka masox (nebo místo vody vývar)
  • 1 špetka petrželky
  • 1 smetana
  • 1 lžička drceného kmínu


Postup:

  1. Vodu, nebo vývar nalijeme do hrnce (pokud vodu tak přidáme masox).
  2. Vodu přivedeme k varu a přidáme okapané a překrojené zelí (aby se nám polévka dobře nabírala na lžíci, až jí budeme jíst).
  3. Zelí uvaříme do měkka a přidáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory.
  4. Dochutíme solí a kmínem a necháme směs vařit.
  5. Najemno nakrájenou cibulku zpěníme na sádle a zaprášíme moukou (vytvoříme světlou jíšku). Zředíme trochou vývaru a za míchání přidáme do polévky.
  6. Jakmile máme měkké brambory, přidáme smetanu a polévku dochutíme octem.
  7. Před podáváním ozdobíme petrželkou.


Tip:

Masožravci si mohou do polévky přidat nakrájenou pikantní klobásu.