Odebírejte nás na YouTube
Zavináče
Nakládaná ryba se zelím a cibulí.
Ingredience:
- čerstvé ryby ( bílá ryba-cejn, plotice...)
- kysané zelí
- cibule
- mletý pepř
- sůl
Ingredience (nálev - asi 3 l sklenice):
- 0,5 l octa (8 %)
- 0,5 l vody
- 50 g soli
- 150 g cukru
- bobkový list
- celý pepř
- koriandr (semínko)
Postup:
- Ryby očistíme, pokud možno vyfiletujeme, nebo alespoň odstraníme páteř (případně si koupíme již hotové filety). Do vyššího hrnce dáme vařit osolenou vodu.
- Každou půlku ryby napíchneme na vidličku a na okamžik dáme do vařící vody (aby maso zbělalo).
- Všechny takto připravené filety položíme kůží dolů, osolíme, opepříme, přidáme hromádku kysaného zelí a pár koleček cibule. Pevně zamotáme a spíchneme párátky.
- Zavináče naskládáme do sklenice, proložíme cibulí a zelím, zalijeme vlažným nálevem, tak aby bylo vše potopené. Uložíme do chladu (například do sklepa). Za 5 dnů jsou zavináče připravené k podávání. Servírujeme s čerstvým pečivem.