Zavináče

Nakládaná ryba se zelím a cibulí.

Ingredience:

  • čerstvé ryby ( bílá ryba-cejn, plotice...)
  • kysané zelí
  • cibule
  • mletý pepř
  • sůl

 

Ingredience (nálev - asi 3 l sklenice):

  • 0,5 l octa (8 %)
  • 0,5 l vody
  • 50 g soli
  • 150 g cukru
  • bobkový list
  • celý pepř
  • koriandr (semínko)

 

Postup:

  1. Ryby očistíme, pokud možno vyfiletujeme, nebo alespoň odstraníme páteř (případně si koupíme již hotové filety). Do vyššího hrnce dáme vařit osolenou vodu.
  2. Každou půlku ryby napíchneme na vidličku a na okamžik dáme do vařící vody (aby maso zbělalo).
  3. Všechny takto připravené filety položíme kůží dolů, osolíme, opepříme, přidáme hromádku kysaného zelí a pár koleček cibule. Pevně zamotáme a spíchneme párátky.
  4. Zavináče naskládáme do sklenice, proložíme cibulí a zelím, zalijeme vlažným nálevem, tak aby bylo vše potopené. Uložíme do chladu (například do sklepa). Za 5 dnů jsou zavináče připravené k podávání. Servírujeme s čerstvým pečivem.