Odebírejte nás na YouTube

Vídeňský bramborový salát

Variace na bramborový salát, tentokrát ve vídeňské verzi.

Ingredience:

  • 500 g brambor
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 1 ks cibule (nejlépe červená)
  • 1 lžíce vinného octu
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 hrst pažitky
  • sůl

 

Postup:

  1. Brambory očistěte a v celku je uvařte ve slupce. Průběh vaření dobře hlídejte – brambory by měly zůstat pevné.
  2. Zatímco se vaří brambory, připravte si ostatní ingredience. Pažitku nasekejte nadrobno. Díky pažitce je salát osvěžují a vypadá krásně čerstvě.
  3. Cibuli pokrájejte na kolečka. Cibuli zalijte lžící vinného octa. Nejlepší je estragonový, ale můžete použít i obyčejný hnědý. Osolte ji a promíchejte. Následně přidejte lžíci oleje a osolte.
  4. Uvařené brambory oloupejte a ještě horké je nakrájejte na kolečka o šířce 1 cm. Nebojte se a zpracujte ještě horké brambory. Čím dříve je zpracujete a zalijete vývarem, tím lépe jej vstřebají.
  5. Nakonec přidejte nasekanou pažitku, salát osolte (podle chuti lze přidat i pepř). Čím kvalitnější ingredience použijete, tím lepší bude výsledek.
  6. Salát podávejte ještě vlažný. Pokud jej ale rychle uschováte do lednice a sníte až následující den, bude stejně dobrý. Před podáváním jej nechte půl hodinu při pokojové teplotě.