Odebírejte nás na YouTube
Vepřová panenka Wellington
Anglický recept ve variaci z vepřové panenky s houbami, cuketou a zeleninou.
Ingredience:
- Žampiony 250 g
- Tymián 5 snítka
- Máslo 50 g
- Vepřová panenka 700 g
- Sůl dle potřeby
- Mletý černý pepř dle potřeby
- Dijonská hořčice 1 lžíce
- Olivový olej
- Plátková anglická slanina 100 g
- Listové těsto 400 g
- Hladká mouka 1 ks
- Vejce 1 ks
- Hrubá mořská sůl dle potřeby
- Mrkev 150 g
- Petržel 150 g
- Cuketa 200 g
- Rozmarýn 4 snítky
Postup:
- Žampiony očistíme a nasekáme nadrobno. Pak je spolu s tymiánovými lístky opečeme na másle. Restujeme asi 10 minut, až se z hub odpaří tekutina. Poté je přendána na talířek a necháme zchladnout.
- Vepřovou panenku očistíme, omyjeme a osušíme. Maso osolíme a opepříme. Potřeme je dijonskou hořčicí a zprudka opečeme ze všech stran na olivovém oleji. Panenku necháme vychladnout.
- Plátky slaniny rozprostřeme na potravinářskou fólii tak, aby se trochu překrývaly. Opečenou vepřovou panenku po vychladnutí do slaniny pevně zarolujeme a utáhneme. Fólii pak sundáme.
- Listové těsto rozválíme na pomoučeném vále na obdélník silný zhruba 3 mm. Doprostřed rozprostřeme orestované žampiony, na ně položíme maso a zarolujeme. Volné kraje těsto odkrojíme a přeložíme dospodu balíčku.
- Těsto propícháme a potřeme rozšlehaným vejcem. Povrch ozdobíme lístky ze zbytku těsta a posypeme hrubou solí. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200°C asi 10 minut. Teplotu snížíme na 180°C a dopékáme ještě přibližně 20 minut.
- Očištěnou zeleninu nakrájíme na tenké hranolky a opečeme na olivovém oleji doměkka. Osolíme, opepříme, přidáme otrhané rozmarýnové lístky a ještě chvíli restujeme. Hotovou zeleninu podáváme s nakrájenou panenkou.