Valašské frgále

Odebírejte nás na YouTube

Valašské frgále

Snad nejznámější pochoutka z Valašska, kterou si můžete připravit i doma.

Ingredience (těsto):

  • 500 g polohrubé mouky
  • 2 ks žloutek
  • 125 g másla
  • 75 g moučkového cukru
  • 0,3 l mléka
  • 35 g droždí
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička citronové kůry

 

Postup:

  1. Z droždí, trochy cukru, mléka a mouky připravíme kvásek. Utřeme máslo, zbylý cukr a žloutky.
  2. Přidáme k tomu vykynutý kvásek a ostatní suroviny a necháme vykynout cca 2-3 hodiny.
  3. Vykynuté těsto rozválíme přímo na vymazaném plechu do průměru cca 35 cm a vykrojím kruh.
  4. Okraje frgálu se snažíme nechat trochu vyšší, aby nevytékala náplň. Na těsto se může dát náplň tvarohová, maková, ze sušených hrušek, nebo třeba pouze borůvky (podle chuti a toho co rovna máme k dispozici).
  5. Nakonec frgál posypeme drobenkou (polohrubá mouka, moučkový cukr, máslo), necháme ještě chvíli dokynout a upečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C (přibližně 15-20 minut, pečeme dozlatova).
  6. Opravdový frgál má mít na řezu vyšší vrstvu náplně než těsta. Po upečení a krátkém vychladnutí se může omastit a pokapat rozpuštěným máslem, do kterého přidáme rum.