Tvarohový dort Míša

Odebírejte nás na YouTube

Tvarohový dort Míša

Variace na americký cheesecake v podání verze oblíbeného českého dezertu.

Ingredience:

  • vejce – bílky a žloutky zvlášť 4 ks
  • cukr moučka 4 lžíce
  • olej 1 lžíce
  • polohrubá mouka 4 lžíce
  • kypřicí prášek do pečiva 1 lžička
  • kakao 1 lžíce

 

Ingredience (náplň):

  • tvaroh 750 g
  • máslo 200 g
  • cukr moučka podle chuti – max. 200 g

 

Ingredience (poleva):

  • horká čokoláda 60 g
  • máslo 50 g
  • mléko 1 lžíce

 

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Oddělte žloutky od bílků, elektrickým šlehačem vyšlehejte žloutky s olejem a cukrem do téměř bílé pěny.
  2. Vedle v čisté míse si ušlehejte bílky do tužší pěny.
  3. Mouku prosejte společně s práškem do pečiva a kakaem do žloutkové směsi, na střídačku lžící přidávejte bílky a mouku, dobře zapracujte stěrkou na těsto. Krouživým pohybem stěrky vytvořte kompaktní nadýchanou hmotu.
  4. Dortovou formu vyložte pečicím papírem, boky vymažte tukem a následně přidejte hmotu na korpus.
  5. Pečte zhruba 15–20 minut, propečení otestujte špejlí.
  6. Uvolněte boky formy, korpus opatrně stáhněte ze spodku formy společně s pečicím papírem. Nechte ho perfektně vychladnout, ideálně na mřížce.
  7. Máslo na náplň necháme pomalu rozpustit, postupně zašlehejte do tvarohu, zašlehejte i cukr.
  8. Upněte korpus zpátky do formy a navrstvěte na něj tvarohový krém.
  9. Čokoládu na polevu spolu s máslem rozpusťte ve vodní lázni, přilijte mléko a ihned vrstvěte na tvaroh.
  10. Vše dejte do ledničky dobře ztuhnout (ideálně přes noc, minimálně na 2 hodiny).