Odebírejte nás na YouTube
Tvarohový dort Míša
Variace na americký cheesecake v podání verze oblíbeného českého dezertu.
Ingredience:
- vejce – bílky a žloutky zvlášť 4 ks
- cukr moučka 4 lžíce
- olej 1 lžíce
- polohrubá mouka 4 lžíce
- kypřicí prášek do pečiva 1 lžička
- kakao 1 lžíce
Ingredience (náplň):
- tvaroh 750 g
- máslo 200 g
- cukr moučka podle chuti – max. 200 g
Ingredience (poleva):
- horká čokoláda 60 g
- máslo 50 g
- mléko 1 lžíce
Postup:
- Troubu předehřejte na 180 °C. Oddělte žloutky od bílků, elektrickým šlehačem vyšlehejte žloutky s olejem a cukrem do téměř bílé pěny.
- Vedle v čisté míse si ušlehejte bílky do tužší pěny.
- Mouku prosejte společně s práškem do pečiva a kakaem do žloutkové směsi, na střídačku lžící přidávejte bílky a mouku, dobře zapracujte stěrkou na těsto. Krouživým pohybem stěrky vytvořte kompaktní nadýchanou hmotu.
- Dortovou formu vyložte pečicím papírem, boky vymažte tukem a následně přidejte hmotu na korpus.
- Pečte zhruba 15–20 minut, propečení otestujte špejlí.
- Uvolněte boky formy, korpus opatrně stáhněte ze spodku formy společně s pečicím papírem. Nechte ho perfektně vychladnout, ideálně na mřížce.
- Máslo na náplň necháme pomalu rozpustit, postupně zašlehejte do tvarohu, zašlehejte i cukr.
- Upněte korpus zpátky do formy a navrstvěte na něj tvarohový krém.
- Čokoládu na polevu spolu s máslem rozpusťte ve vodní lázni, přilijte mléko a ihned vrstvěte na tvaroh.
- Vše dejte do ledničky dobře ztuhnout (ideálně přes noc, minimálně na 2 hodiny).