Tvarohový dort Míša

Variace na americký cheesecake v podání verze oblíbeného českého dezertu.

Ingredience:

  • vejce – bílky a žloutky zvlášť 4 ks
  • cukr moučka 4 lžíce
  • olej 1 lžíce
  • polohrubá mouka 4 lžíce
  • kypřicí prášek do pečiva 1 lžička
  • kakao 1 lžíce

 

Ingredience (náplň):

  • tvaroh 750 g
  • máslo 200 g
  • cukr moučka podle chuti – max. 200 g

 

Ingredience (poleva):

  • horká čokoláda 60 g
  • máslo 50 g
  • mléko 1 lžíce

 

Postup:

1. Troubu předehřejte na 180 °C. Oddělte žloutky od bílků, elektrickým šlehačem vyšlehejte žloutky s olejem a cukrem do téměř bílé pěny. Vedle v čisté míse si ušlehejte bílky do tužší pěny. Mouku prosijte společně s práškem do pečiva a kakaem do žloutkové směsi, na střídačku lžící přidávejte bílky a mouku, dobře zapracujte stěrkou na těsto. Krouživým pohybem stěrky vytvořte kompaktní nadýchanou hmotu. Dortovou formu vyložte pečicím papírem, boky vymažte tukem. Pečte cca. 15–20 minut, propečení otestujte špejlí. Uvolněte boky formy, korpus opatrně stáhněte ze spodku formy společně s pečicím papírem. Nechte perfektně vychladnout, ideálně na mřížce.
2. Máslo na náplň necháme pomalu rozpustit, postupně zašlehejte do tvarohu, zašlehejte i cukr. Upněte korpus zpátky do formy a navrstvěte na něj tvarohový krém.
3. Čokoládu na polevu spolu s máslem rozpusťte ve vodní lázni, přilijte mléko a ihned vrstvěte na tvaroh. Vše dejte do ledničky dobře ztuhnout (ideálně přes noc, minimálně na 2 hodiny).