100 %

Tvarohové knedlíky s ovocem

Tvarohové knedlíky s ovocem jsou rychlý a chutný dezert, který si můžete připravit s čerstvým nebo mraženým ovocem dle chuti. Skvělé s ovocným přelivem! Tvarohové knedlíky s ovocem patří ke klasice středoevropské kuchyně. U nás se podávají jako sladký oběd i jako teplý dezert. V Rakousku se setkáš s meruňkovými marillenknödel, v Bavorsku a v Čechách jsou proslulé švestkové knedlíky, jinde vede jemné jahodové plnění. Společným jmenovatelem je měkké tvarohové těsto, které obalí šťavnaté ovoce a po krátkém vaření vytvoří hedvábnou kuličku ukrývající voňavý střed.

Ingredience:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 2-3 lžičky slunečnicového oleje 
  • 1 celé vejce
  • 250 g tučného tvarohu (nejlépe baleného)
  • Ovoce na naplnění

 

Postup:

  1. Do mísy vložte polohrubou mouku, přidejte sůl, olej a vejce. Dále přidejte tvaroh a vše důkladně promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
  2. Na rozdíl od kynutého těsta není třeba čekat, takže si těsto okamžitě rozdělte na kousky. Každý kousek naplňte čerstvým nebo mraženým ovocem podle vaší chuti.
  3. Těsto tvarujte do knedlíčků velikosti přibližně do dlaně.
  4. Vložte knedlíky do vroucí vody. Jakmile knedlíky klesnou ke dnu, lehce je promíchejte, aby se odlepily od dna. Jakmile knedlíky vyplavou na hladinu, nechte je vařit ještě 2–3 minuty a poté je vyjměte z vody.
  5. Hotové knedlíky podávejte s ovocným přelivem, případně přidejte tvaroh nebo je přelijte máslem, posypte skořicí a pocukrujte.

Co dělá tvarohové knedlíky oblíbené:
Těsto je rychlé a bez kynutí. Tvaroh dodá vláčnost a příjemnou sytost, mouka podrží tvar a vejce všechno spojí. Uvnitř čeká ovoce, které během vaření pustí šťávu a vytvoří jemný sirup. Na talíři stačí trochu rozpuštěného másla, ovocný přeliv nebo šlehaný tvaroh. Každé sousto je měkké, voňavé a přitom lehce svěží.

Technické tipy pro těsto:
Nejlépe funguje tučný tvaroh v kostce. Má méně vody, těsto je pak tvárné a knedlíky drží pěkný tvar. Pokud používáš vaničkový tvaroh, nech ho krátce odkapat na utěrce. Mouku přidávej podle savosti tvarohu. Těsto má být měkké, ale nemá se lepit na ruce. Krátké odležení pět až deset minut pomůže mouce nasát tekutinu a těsto se pak lépe tvaruje. Při práci si lehce popraš ruce moukou. Knedlíky dobře uzavři a spoj zlehka vyhlaď, ať neunikne šťáva z ovoce.

Vaření bez stresu:
Voda má jen mírně probublávat. Prudký var by těsto rozvlnil a knedlíky by mohly popraskat. Po vhození knedlíků promíchej dno, aby se nepřichytily. Když vyplavou, nech je ještě dvě až tři minuty dojít a jeden testuj rozkrojením. U mraženého ovoce počítej s minutkou navíc. Knedlíky vař v přiměřeně velké nádobě, aby měly prostor.

Plnění a ovoce:
Jahody jsou jemné a rychle změknou, meruňky jsou šťavnaté a voňavé, švestky drží tvar a vytvoří plnou chuť. Menší ovoce nech vcelku, větší kusy rozděl na poloviny. Kyselější plody můžeš lehce poprášit cukrem. U mraženého ovoce nerozmrazuj předem, zůstane šťavnaté a těsto se nebude zbytečně barvit.

Varianty a nápady:
Část mouky můžeš nahradit dětskou krupicí pro jemnější strukturu. Citronová kůra v těstě dodá svěžest. Špetka vanilky se hodí k jahodám a meruňkám. K hotovým knedlíkům je krásné přidat přepuštěné máslo a mák se špetkou cukru. Skvěle funguje i tvarohová posypka smíchaná s cukrem a vanilkou. Pro lehčí podání zvol bílý jogurt a ovocný přeliv.

Podávání a kombinace:
Tvarohové knedlíky s ovocem si rozumí s rozpuštěným máslem a skořicovým cukrem. Oblíbený je i mák s cukrem a trochou másla. Pro sváteční verzi přidej šlehaný tvaroh s vanilkou nebo jemnou zakysanou smetanu. Ovocný přeliv zvýrazní chuť náplně a talíř bude působit šťavnatě.

Skladování a mražení:
Uvařené knedlíky vydrží v lednici do druhého dne. Před podáváním je krátce prohřej na páře nebo v mikrovlnce pod lehce navlhčeným ubrouskem. Můžeš je i zamrazit. Vytvarované syrové knedlíky polož na tácek, zmraz je odděleně a pak přesuň do sáčku. Vař je přímo z mrazáku a přidej jednu až dvě minuty navíc.

Časté otázky:
  • Jde to bez vejce.? Ano, těsto bude o něco jemnější, přidej malou lžíci oleje navíc. 
  • Dá se použít bezlepková mouka? Ano, zvol směs určenou na nekynuté těsto a pracuj s o něco měkčí konzistencí. 
  • Lze nahradit tvaroh? Vhodný je měkký farmářský sýr nebo ricotta, ta musí být dobře odkapána. 
  • Proč knedlíky praskají? Nejčastěji je příliš řídké těsto nebo příliš prudký var. Pomůže pevnější těsto a klidnější hladina vody.

Přihlaste se pro plný přístup

Chcete hodnotit, soutěžit nebo si užívat web bez reklam? Přihlaste se – noví uživatelé získají prvních 7 dní bez reklam zdarma.

Přihlaste se pro plný přístup