Tuňáková jemná polévka

Polévka s tuňákem, pórkem, slaninou a brambory. Zjemněná smetanou na vaření a podávaná s opečenou bagetkou či toasty.

Ingredience:

  • 180 g konzervy tuňáka v oleji
  • 30 g anglické slaniny
  • 1,5 l horkého kuřecího vývaru
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 2 ks větších oloupaných brambor
  • 1 ks menší cibule
  • 2 lžíce pórku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • bílý pepř
  • sůl

 

Postup:

1. Na oleji zpěníme cibulku nakrájenou nadrobno a současně opečeme slaninu.
2. Když obojí zrůžoví, přidáme tuňáka (slijeme olej, který již nepoužijeme, ale pokud je konzerva ve vlastní šťávě, přidáme šťávu do vývaru).
3. Chvíli smažíme a pak zalijeme horkým vývarem, do kterého přidáme brambory nakrájené na menší kostky.
4. Když změknou, přidáme pórek , přilijeme smetanu, osolíme a opepříme dle chuti a odstavíme.
5. Přidáme pórek nakrájený na tenká kolečka (nebo jarní cibulku), a již nevaříme.