Odebírejte nás na YouTube
Třešňová marmeláda
Recept na třešňovou marmeládu s výraznou chutí ovoce. Výborná ke snídani, nebo jako náplň buchet.
Ingredience:
- 1 kg třešní
- 1 kg cukru krupice (případně krystal)
- 1 ks želírovacího prostředku 2:1 (například gelfix)
- kyselinu citrónovou (volitelně)
- sklenice na zavařování
Postup:
- Omyjeme třešně a následně vypeckujeme, třešně dáváme rovnou do hrnce.
- Pokud chceme hladkou marmeládu, tak třešně rozmixujeme ponorným mixérem, pokud v marmeládě chceme kousky ovoce, tak nemixujeme, jen třešně rozdrtíme vařečkou.
- Do hrnce přidáme cukr smíchaný s želírovacím přípravkem a přivedeme k varu, po dosažení varu vaříme pět minut a stáhneme plamen.
- Nabereme si lžičku marmelády a necháme trochu vychladnout, pokud je málo ztuhlá, přidáme 1-2 lžičky kyseliny citrónové.
- Z třešňové marmelády odebere lžicí pěnu a ihned plníme do čistých sklenic, které poté otočíme víčkem dolů.
- Sklenice s marmeládou můžeme ještě zavařit v hrnci, pokud chceme marmeládu skladovat několik let.
Tip:
Recept můžeme libovolně násobit na 2,3,5,... kg třešní.