Špagety Carbonara
Recept na těstoviny na římský způsob se slaninou a vejci. Špagety Carbonara jsou římská klasika, která si získala svět tím, jak málo toho potřebuje a jak moc radosti dá. Vznikly v Římě a okolí a jejich kouzlo stojí na vejcích, vyzrálém sýru, voňavém vepřovém a čerstvě mletém pepři. V pravé římské verzi nenajdete smetanu ani jiné přísady navíc. Vše se spojí do hebké omáčky, která obalí každý proužek těstovin.
Ingredience:
- 100 gramů pancetty
- 100 gramů parmezánu
- 3 kusy slepičího vejce (M)
- 300 gramů špaget
- 2 stroužky česneku
- 20 gramů másla
- 1 špetka soli
- 2 špetky černého pepře (mletý)
Výživové hodnoty (na 100 g):
| Energie | 350 kcal 1 465 kJ | |
|---|---|---|
| Bílkoviny | 16,3 g | |
| Sacharidy | 34,2 g | |
| - z toho cukry | 1,7 g | |
| Tuky | 15,7 g | |
| - nasycené mastné kyseliny | 7,1 g | |
| - trans-mastné kyseliny | 0,1 g | |
| - mononenasycené tuky | 6,3 g | |
| - polynenasycené tuky | 1,3 g | |
| - cholesterol | 112,1 mg | |
| Vláknina | 1,4 g | |
| Sůl | 0,9 g | |
Uvedené výživové hodnoty jsou orientační a mohou se lišit podle použitých surovin, jejich značky a přesných množství.
Kliknutím na tabulku přepneš zobrazení.
Výživové hodnoty (celého receptu):
| Energie | 2 370 kcal 9 916 kJ | |
|---|---|---|
| Bílkoviny | 110,5 g | |
| Sacharidy | 231,6 g | |
| - z toho cukry | 11,2 g | |
| Tuky | 106,0 g | |
| - nasycené mastné kyseliny | 48,3 g | |
| - trans-mastné kyseliny | 1,0 g | |
| - mononenasycené tuky | 42,4 g | |
| - polynenasycené tuky | 9,1 g | |
| - cholesterol | 759 mg | |
| Vláknina | 9,3 g | |
| Sůl | 5,98 g | |
Uvedené výživové hodnoty jsou orientační a mohou se lišit podle použitých surovin, jejich značky a přesných množství.
Kliknutím na tabulku přepneš zobrazení.
Postup:
- Rozmáčkneme a nakrájíme stroužky česneku.
- Nakrájíme slaninu na kostičky.
- Rozklepneme tři vejce, která rozšleháme, přidáme sůl a pepř (podle chuti). Následně přidáme nastrouhaný sýr a promícháme.
- V hrnci dáme vařit vodu na špagety, přidáme lžíci soli a těstoviny uvaříme podle návodu na obalu (než slijeme vodu, část si jí ponecháme stranou).
- Na pánvi rozpustíme 20g másla, na kterém orestujeme nakrájenou slaninu a česnek (krátce, aby nám česnek nezhořknul).
- Do pánve přidáme těstoviny, které promícháme se slaninou, následně vše zalijeme vaječnou směsí z bodu číslo 3. Vše ještě zalijeme cca 100ml vody ze špaget (ne čistou vodou, omáčka by udělala hrudky).
- Směs na pánvi prohřejeme a ihned můžeme podávat.
- Při servírování ještě lehce dozdobíme nastrouhaným sýrem.