Smažák
Obalované plátky eidamu usmažené pěkně dozlatova, servírované s různě upravenými brambory a tatarskou omáčkou.
Ingredience:
- 4 ks plátky eidamu (tloušťka 7 mm) 40 % nebo 30 %
 - hladká mouka
 - strouhanka
 - vejce
 - sádlo nebo jiný tuk na smažení
 
Ingredience (na brambory):
- 500 g brambor
 - 1,5 l vody
 - 1 lžička kmínu
 - 1 lžička soli
 
Postup:
- Sýr obalíme klasicky v trojobalu (hladká mouka, rozšlehaná vejce nesolená, strouhanka) a pak ještě jednou obalené sýry protáhneme ve vajíčku a následně ve strouhance.
 - Smažíme na středním plameni ve vyšší vrstvě sádla, z obou stran, dozlatova, obracíme obezřetně, aby nám sýr nevytekl.
 - Podáváme s vařeným, máslem maštěným, bramborem, zeleninovým salátem a tatarskou omáčkou.
 
Příprava brambor:
- Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na větší kostky, znovu je důkladně propláchneme, pak necháme důkladně okapat.
 - Okapané brambory dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou.
 - Vodu osolíme, okořeníme kmínem a vaříme asi 15 minut, až nám brambory změknou.