
Slaný koláč s žampiony a nivou
Koláč s žampionovou náplní a variací sýrů.
Ingredience:
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- 50ml studené vody
- sůl
- 150 g nivy
- 150 g goudy
- 200 g žampiónů
- 2 vejce
- 1 dcl mléka
- máslo na osmažení žampiónů a vymazání formy
Postup:
Mouku a sůl prosejeme. Máslo nakrájíme a spolu moukou vytvoříme žmolenku. Přidáme studenou vodu a vypracujeme těsto. Přikryjeme fólií a dáme na 30 minut do lednice. Formu vymažeme máslem. Těsto rozválíme a dáme do formy. Na těsto položíme pečicí papír a naplníme luštěninou (čočka, hrách, fazole). Pečeme 20 minut na 200 °C. Potom formu z trouby vyndáme a odstraníme luštěninu a papír. Žampióny sloupneme, nakrájíme na plátky a osmažíme na másle. Nivu a goudu nastrouháme a rozprostřeme na předpečené těsto. Poklademe žampióny. V mléce vyšleháme vejce a nalijeme na koláč. Pečeme 20 minut na 180°C do zlatova.