Odebírejte nás na YouTube
Selská čočková polévka
Příprava hutné čočkové polévky podle sterého staročeského receptu.
Ingredience:
- 250 g čočky
- 200 g uzeného masa
- 2 l vody
- 1/4 l mléka
- 4 ks stroužky
- 2 ks bobkové listy
- 1 ks mrkev
- 1 ks cibule
- hladká mouka
- majoránka
- sádlo
- sůl
Postup:
- Přebranou a propláchnutou čočku namočíme na 2 hodiny do 2 l studené vody.
- Po 2 hodinách přidáme uzené maso, mrkev, nakrájenou cibuli, bobkový list, osolíme, uvaříme do měkka.
- Po uvaření, když je čočka i uzené maso měkké, odstavíme, uzené maso, mrkev, misku čočky dáme stranou.
- Ze sádla a hladké mouky připravíme hladkou jíšku, vmícháme do polévky, 15 minut povaříme.
- Do polévky nalijeme mléko, promícháme, polévku prolisujeme.
- Ochutíme utřeným česnekem, pepřem, majoránkou, přisolíme.
- Do polévky přidáme nakrájené uzené maso, mrkev a část odložené čočky, krátce povaříme.
- Hotovou polévku posypeme nasekaným libečkem nebo petrželkou, podáváme s chlebem nebo pečivem.