Odebírejte nás na YouTube
Quiche
Quiche je lahodný slaný koláč s křehkým těstem a krémovou náplní, ideální na snídani či brunch. Vyzkoušejte snadný recept, který potěší každého!
Ingredience:
- 300 g špaldové mouky (celozrnná mouka)
- 125 g másla
- 100 ml vlažné vody
- 150 g slaniny
- 250 g husté kysané smetany (créme fraiche)
- 150 g strouhaného tvrdého sýra (goudy)
- 2 ks žloutků
- 6 ks velkých cibulí
- špetka provensálského koření
- olej na smažení
- mletý pepř a sůl
- koláčovou zapékací formu
Postup:
- Z mouky, vlažné vody, másla a soli vypracujeme vláčné těsto které necháme na chladném místě uležet nejméně 1 hodinu, klidně i přes noc.
- Cibule oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na hrubší plátky.
- V pánvi rozehřejeme olej a cibulové plátky na něm orestujeme, během smažení přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, když nám cibule začne zlátnout, tak ji odstavíme a necháme prochladnout.
- Do mísy přemístíme všechnu osmaženou cibuli se slaninou, nejlépe pomocí děrované naběračky a tak odstraníme přebytečný tuk, osolíme, opepříme a přidáme špetku provensálského koření, necháme zchladnout.
- Nyní si připravíme těsto do koláčové zapékací formy; vál či pracovní desku lehce pomoučíme a připravené těsto za pomoci válečku vyválíme na výšku cca 4 mm, vezmeme formu na koláč a vrchní stranou ji obtiskneme na vyválené těsto.
- Přitlačíme a ostré hrany nám naznačí těstové kolo, od kterého snadno odtrhneme všechny přebytky těsta.
- Formu lehce potřeme olejem a vložíme do ní vytvarované těsto, ze zbytků těsta vytvarujeme tenký váleček a utvořím z něj hrany koláče, které zlehka přimáčkneme ke spodní části, spodní část těsta propícháme na několika místech ostrými hroty vidličky, aby se těsto při pečení nezvedalo.
- Troubu předehřejeme na 180 °C.
- Nyní doděláme cibulovou směs - nastrouháme tvrdý sýr na hrubém struhadle, do cibulové směsi přidáme créme fraiche (hustou kysanou smetanu např. rama cremefine), 2 žloutky a promícháme.
- Nakonec zlehka vmícháme sýr a takto připravenou hmotu nalijeme na koláčový korpus a strčíme do předehřáté trouby.
- Pečeme 35 minut, upečený koláč vyndáme a necháme mírně zchladnout, do 10 minut se horký sýr zatáhne a koláč se tím zpevní.
Poznámka:
Místo špaldové mouky lze použít i mouku hladkou. koláč podáváme teplý nebo studený nejlépe s alsaským bílým vínem, např. Rieslingem.