Preclíky

Recept na výborné křehké preclíky. Skvělé k vínu, nebo jako večerní mlsání k televizi.

Ingredience:

  • 350 g hladké mouky 
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 200 ml mléka
  • 1 lžička cukru 
  • 10 g droždí 
  • špetka soli 
  • vejce na potření 
  • mák, sůl, nebo sezamová semínka na posypání


Postup:

  1. Připravíme si ze surovin klasické těsto, které necháme vykynout nejlépe pod utěrkou na teplém místě.
  2. Z vykynutého těsta odebíráme malé kousky, ty rukou vyválíme na delší válečky a upleteme z nich libovolný tvar preclíků.
  3. Připravené preclíky dáme na plech (nejlépe na pečící papír), potřeme preclíky rozšlehaným vajíčkem a posypeme podle libosti mákem, solí, nebo sezamovým semínkem.
  4. Pečeme na 180°C dorůžova.
  5. Preclíky skladujeme v suchu, aby nám nenavlhli.