Polévka z pečené mrkve
Cukrem posypaná mrkev, česnek a cibule zapečená v troubě, zelenina chvíli povařená ve vývaru, nakonec rozmixovaná, ochucená kysanou smetanou.
Ingredience:
- 3 ks velké mrkve
 - 1 ks středně velké cibule
 - 1 ks stroužek česneku
 - 0,5 l hovězího vývaru nebo voda kostka bujónu
 - trochu kysané smetany
 - papír na pečení
 - pepř
 - cukr
 - sůl
 
Postup:
1. Očištěnou mrkev rozřízneme, cibuli oloupeme a přepůlíme a spolu se stroužkem česneku vyskládáme na plech vyložený papírem na pečení.
2. Zeleninu posypeme cukrem a dáme zapéci do trouby vyhřáté na 200 °C, pečeme 20 minut.
3. Do poctivého vývaru, nebo vývaru z kostky bujónu dáme zapečenou zeleninu povařit na 5 minut.
4. Nakonec polévku rozmixujeme tyčovým mixérem, dochutíme solí a pepřem, případně cukrem a zakysanou smetanou.