Odebírejte nás na YouTube
Pečený pudink s karamelizovanými jablky
Pudink připravený doma, nikoli z klasického kupovaného prášku, ale z čerstvých žloutků, smetany a cukru. Na povrchu zdobený jablky.
Ingredience (pudink):
- 200 ml plnotučného mléka
- 200 ml smetany
- 80 g cukru
- 5 ks žloutků
Ingredience (želé):
- 2 ks oloupaných navinulých jablek
- 1 ks citronu (vymačkaná šťáva)
- 100 g cukru
- 100 ml vody
- plátková želatina (na každých 100 ml tekutiny 1,5 plátku) - s želatinou pracujeme podle návodu na obalu
Postup:
- Žloutky, cukr, smetanu a mléko smícháme a pozvolna zahřejeme na 40 °C.
- Pak směs vlijeme do nádoby vhodné k zapékání. V troubě pečeme při 95 °C, dokud pudink neztuhne – trvá to přibližně půl hodinky.
- Z cukru vytvoříme světlý karamel (cukr vsypeme na pánev, nemícháme, jen pánví občas zatřeseme a pozvolna zahříváme).
- Míchat začneme až ve chvíli, kdy se cukr rozpouští – nemícháme příliš usilovně).
- Poté na pánev přidáme jablka, která nakrájíme na kostičky.
- K jablkům po chvíli přilijeme 100 ml vody, citronovou šťávu a želatinu.
- Promícháme a nalijeme na upečený zchladlý pudink.
- Pudink necháme vychladnout (v lednici) do druhého dne.
- Podáváme samotný, nebo s domácí šlehačkou, případně vanilkovou zmrzlinou.
TIP:
Pokud nemáme želatinu, můžeme jí z receptu vynechat (vynecháme želatinu i vodu), na chuti to neubere, pouze výsledek nebude tolik držet po hromadě - jablíčka nebudou na pudinku držet.