Pečená jehněčí kýta

Recept z jehněčího masa, které si u nás získává stále větší oblibu.

Ingredience:

  • 2,5 kg jehněčí kýty s kostí
  • 8 plátků sušené nebo anglické slaniny
  • 4 stroužky česneku
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 2 lžíce másla, změklého
  • 2 kg brambor, oloupaných a nakrájených na 1 cm plátky
  • 500 ml hovězího nebo zeleninového vývaru
  • sůl a čerstvě mletý pepř

 

Ingredience (na omáčku):

  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 4 červené cibule, nakrájené na plátky
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 250 ml červeného vína
  • 600 ml jehněčího nebo hovězího vývaru
  • 1 lžíce džemu z červeného rybízu

 

Postup:

1. Troubu předehřejte na 220 °C. Do kýty udělejte úzkým nožem tunýlky, v otvoru nožem otáčejte a pak otvory roztáhněte prstem. Rozmixujte slaninu, česnek, citronovou kůru a polovinu rozmarýnových lístků, osolte a opepřete. Pomocí prstů napěchujte směs do připravených otvorů. Zbytek rozmarýnu rozdělte na jednotlivé výhonky a ty nastrkejte do naplněných otvorů, aby lístky koukaly. Potřete maso máslem a řádně osolte a opepřete. Kýtu můžete ovázat kuchyňským provázkem, aby držela tvar.
2. Plátky brambor osolte a opepřete, narovnejte do pekáče a kolem nalijte vývar. Navrch dejte jehněčí kýtu a dejte péct. Po 15 minutách stáhněte teplotu v troubě na 170 °C a pečte další 1 hodinu a 15 minut.
3. Mezitím si připravte omáčku k masu. Na směsi másla a oleje opečte cibuli dozlatova. Zaprašte moukou a vzniklou jíšku míchejte 30 sekund. Zalijte vínem, za stálého míchání přiveďte k varu a nechte svařit na polovinu. Vlijte vývar, vmíchejte rybízový džem a vařte dalších 5 minut. Osolte, opepřete a podávejte s upečenými bramborami a jehněčím masem.