Ovocná bublanina
Ovocná bublanina je letní jistota českých kuchyní. Jméno si nese podle toho, jak ovoce při pečení probublává těstem a zanechá v řezu drobné kapsičky šťávy. Patří mezi nejrychlejší koláče na plech a zvládne ji i začátečník. Tohle těsto je bez vajec a bez mléka, přesto je pěkně nadýchané a nese ovoce s lehkostí, která patří k prázdninovým víkendům i obyčejným dnům po práci.
Ingredience:
- 250 g mouky
- 125 g cukru
- 1/2 lžičky soli
- 1 sáček kypřícího prášku
- 1 sáček vanilkového cukru
- 250 ml vody
- 80 ml oleje
- 1 lžička octa
- ovoce (ostružiny, rybíz, jahody,...)
Postup:
- Do nádoby dáme všechny sypké suroviny - mouku, cukr, sůl, kypřící prášek, vanilkový cukr a následně vše promícháme.
- Přidáme tekuté přísady - vodu, olej, ocet a promícháme v jednolité těsto.
- Těsto přelejeme do formy a na těsto přidáme libovolné ovoce, které máme zrovna po ruce - například ostružiny.
- Pečeme na 180°C po dobu 30 minut. Bublanina je hotová, jakmile se nám těsto nelepí na špejli.
Jak chutná a proč funguje:
Jednoduché těsto stojí na mouce, cukru, oleji a vodě. Kypřicí prášek se spojí s trochou octa a vytvoří v těstě drobná bublinky. Díky tomu je střídka vláčná a přitom drží tvar. Vanilkový cukr přidá jemnou vůni, ovoce se opře o sladkost těsta a při pečení pustí šťávu, která koláč zvláční bez nutnosti krému.
Technické tipy k těstu:
Suroviny nech při pokojové teplotě. Suché přísady promíchej zvlášť, teprve potom přidej tekutiny. Míchej jen do spojení, není nutné šlehat. Plech vylož pečicím papírem a těsto rozetři do rovna. Pokud chceš mít povrch jemně křupavý, posyp ho před pečením lžící krupicového cukru. Pro vyšší korpus použij menší formu, pro tenčí plát zvol větší plech.
Ovoce a jak ho připravit:
Můžeš sáhnout po rybízu, jahodách, malinách, borůvkách i ostružinách. Šťavnaté ovoce nech krátce okapat. Větší kusy pokrájej na menší kousky. Pokud tě trápí propadávání, popraš ovoce slabou vrstvičkou mouky a zlehka promíchej. U velmi kyselého ovoce poslouží lžička cukru navíc. Mražené ovoce není potřeba rozmrazovat, jen ho zlehka obal v mouce a peč pár minut déle.
Varianty a nápady:
Část oleje můžeš nahradit rozpuštěným máslem pro plnější chuť. Citrónová kůra v těstě osvěží letní verzi. Špetka skořice sedne k borůvkám i jablkům. Na podzim se hodí hrst nasekaných ořechů, v zimě fungují meruňky z kompotu okapané do sucha. Bezlepková úprava je možná s vhodnou směsí a lžící kukuřičného škrobu navíc pro jemnější střídku.
Sezónní obměny:
Na jaře potěší rebarbora s jahodami. V létě vede rybíz, meruňky a malinová směs. Podzim si žádá jablka na tenké plátky se špetkou skořice. V zimě se osvědčí zavařené ovoce dobře okapané a rozložené v tenké vrstvě, aby těsto zůstalo nadýchané.
Podávání a skladování:
Bublanina chutná vlažná i studená. Na talíři jí sluší moučkový cukr. Pro slavnostní chvíli přidej lžíci zakysané smetany nebo bílého jogurtu. Po vychladnutí ulož koláč do uzavíratelné krabičky. Do druhého dne zůstane vláčný. Křupavý okraj obnovíš krátkým prohřátím v troubě.
Časté otázky:
- Ovoce klesá ke dnu? Popraš ho moukou a těsto nalij do formy hned po zamíchání.
- Koláč je suchý? Příště přidej lžíci oleje nebo použij šťavnatější ovoce.
- Střed se nepropekl? Peč o pár minut déle a ověř špejlí uprostřed, těsto má být suché.
- Můžu ubrat cukr? Ano, snížení o třetinu je bezpečné, u kyselého ovoce doladíš posypem po upečení.