Ovocná bublanina
Ovocná bublanina je letní jistota českých kuchyní. Jméno si nese podle toho, jak ovoce při pečení probublává těstem a zanechá v řezu drobné kapsičky šťávy. Patří mezi nejrychlejší koláče na plech a zvládne ji i začátečník. Tohle těsto je bez vajec a bez mléka, přesto je pěkně nadýchané a nese ovoce s lehkostí, která patří k prázdninovým víkendům i obyčejným dnům po práci.
Ingredience:
- 250 gramů hladké mouky
- 125 gramů cukru krupice
- 0,50 lžička soli
- 1 sáček kypřicího prášku do pečiva (12 g)
- 1 sáček vanilkového cukru (20 g)
- 250 mililitrů vody
- 80 mililitrů slunečnicového oleje
- 1 lžička octa
- 100 gramů lesního ovoce (směs)
Výživové hodnoty (na 100 g):
| Energie | 260 kcal 1 089 kJ | |
|---|---|---|
| Bílkoviny | 3,7 g | |
| Sacharidy | 40,0 g | |
| - z toho cukry | 19,0 g | |
| Tuky | 9,3 g | |
| - nasycené mastné kyseliny | 1,0 g | |
| - trans-mastné kyseliny | 0,0 g | |
| - mononenasycené tuky | 1,8 g | |
| - polynenasycené tuky | 5,8 g | |
| - cholesterol | 0,0 mg | |
| Vláknina | 1,5 g | |
| Sůl | 0,7 g | |
Uvedené výživové hodnoty jsou orientační a mohou se lišit podle použitých surovin, jejich značky a přesných množství.
Kliknutím na tabulku přepneš zobrazení.
Výživové hodnoty (celého receptu):
| Energie | 2 182 kcal 9 136 kJ | |
|---|---|---|
| Bílkoviny | 31,0 g | |
| Sacharidy | 335,3 g | |
| - z toho cukry | 159,5 g | |
| Tuky | 77,9 g | |
| - nasycené mastné kyseliny | 8,2 g | |
| - trans-mastné kyseliny | 0,0 g | |
| - mononenasycené tuky | 14,9 g | |
| - polynenasycené tuky | 48,8 g | |
| - cholesterol | 0 mg | |
| Vláknina | 12,5 g | |
| Sůl | 5,66 g | |
Uvedené výživové hodnoty jsou orientační a mohou se lišit podle použitých surovin, jejich značky a přesných množství.
Kliknutím na tabulku přepneš zobrazení.
Postup:
- Do nádoby dáme všechny sypké suroviny - mouku, cukr, sůl, kypřící prášek, vanilkový cukr a následně vše promícháme.
- Přidáme tekuté přísady - vodu, olej, ocet a promícháme v jednolité těsto.
- Těsto přelejeme do formy a na těsto přidáme libovolné ovoce, které máme zrovna po ruce - například ostružiny.
- Pečeme na 180°C po dobu 30 minut. Bublanina je hotová, jakmile se nám těsto nelepí na špejli.
- Ovoce klesá ke dnu? Popraš ho moukou a těsto nalij do formy hned po zamíchání.
- Koláč je suchý? Příště přidej lžíci oleje nebo použij šťavnatější ovoce.
- Střed se nepropekl? Peč o pár minut déle a ověř špejlí uprostřed, těsto má být suché.
- Můžu ubrat cukr? Ano, snížení o třetinu je bezpečné, u kyselého ovoce doladíš posypem po upečení.