Okurkový salát
Okurkový salát nakrájený na tenké plátky a ochucený sladkokyselou zálivkou. Okurkový salát patří v českých kuchyních mezi letní jistoty. Bývá po boku pečených brambor, grilovaného masa i obyčejného krajíce chleba, protože krásně osvěží a dodá talíři křupavou rovnováhu. Jeho kouzlo stojí na obyčejných surovinách. Vyzrálé salátové okurky, jednoduchá sladkokyselá zálivka a špetka pepře. Tuhle kombinaci najdeme v různých podobách po celé Evropě. Balkán sází na ocet a bylinky, sever má rád jemnější tón s koprem. U nás se drží klasika, která nechá vyniknout svěžest okurek a čistou chuť.
Ingredience:
- 500 g salátových okurek
- 8 lžic vody
- 4 lžíce octa
- mletý pepř
- cukr
- sůl
Postup:
- Salátovou okurku oloupeme, zbavíme hořkých částí, omyjeme a nakrájíme na tenké plátky.
- Vodu s octem promícháme, mírně osolíme, dochutíme cukrem a mletým pepřem.
- Do mísy dáme nakrájené okurky, přelijeme připravenou zálivkou z předchozího kroku a zlehka promícháme.
- Salát uchováváme v chladu a necháme ho alespoň půl hodiny uležet.
Technika a suroviny:
Nejlépe fungují pevné salátové okurky s hladkou slupkou. Po oloupání je dobré odříznout oba konce a malý plátek ochutnat. Pokud je cítit hořkost, odkroj ještě kousek navíc. Plátky krájej co nejtenčí, ideálně stejnou tloušťkou. Díky tomu se zálivka rozprostře rovnoměrně a salát zůstane křupavý. Zálivku vytvoří voda, ocet, cukr, špetka soli a mletý pepř. Cukr nech rozplynout a až pak promíchej s okurkami. Pomůže i krátké odležení v chladu. Okurky stihnou pobrat chuť a zůstanou svěží. Pokud chceš salát lehčí, uber cukr a zčásti použij jablečný ocet, který je jemnější a hezky voní. Na míchání je nejpohodlnější široká mísa, kde se plátky nezlámou a dresink se dostane všude.
Varianty a nápady:
Okurkový salát je skvělý základ pro drobné obměny. Pro letní jiskru přidej tenké proužky červené cibule nebo pár lístků máty. Středomořskou notu vykouzlí olivový olej navíc a několik lístků oregana. Kdo má rád jemnější texturu, může okurky lehce posolit a nechat deset minut vypotit. Vytvořenou šťávu slij a pak teprve přidej zálivku. Výsledek bude koncentrovanější a méně vodový. Výborně funguje i kombinace s rajčaty. Stačí pár masitých měsíčků a malá úprava cukru i octa pro vyváženou chuť. Pokud tě láká krémová verze, vmíchej lžíci zakysané smetany a špetku kopru. Dostaneš okurkový salát, který si rozumí s pečenými bramborami i s rybou. Pro pikantní špičku stačí pár drobných kostiček chilli. Přidá hřejivý dozvuk a okurky si přitom udrží hlavní slovo.
Servírování a skladování:
Salát podávej vychlazený, ale ne ledový. Chutě vyniknou nejlépe, když má okurka čas se se zálivkou seznámit a přitom neztratí křupavost. Skvěle doprovodí grilované maso, smažené řízky i obyčejné vařené brambory. Na lehkou večeři stačí čerstvá bageta a miska šťavnatých okurek, které na talíři přinesou pohodu a čistý tón. Zbytky uchovávej v uzavřené dóze v lednici do dalšího dne. Pokud salát připravuješ předem, drž okurky a zálivku zvlášť a spoj je těsně před podáváním. Plátky si zachovají křupnutí a zálivka nezeslábne. Šťáva, která zůstane na dně mísy, je poklad. Dá se vyšlehat s kapkou oleje a hrstí bylinek a máš rychlý dresink třeba na listový salát nebo na brambory ve slupce.