Oblíbený recept na langoše
Langoš sice nepatří mezi zdravou stravu, ale kdo by si jednou za čas rád nezahřešil. Proto jsme pro vás připravili recept na langoše jako ze stánku. Tradiční těsto je kynuté a po usmažení má být na okrajích křupavé a uprostřed pružné. Nejčastěji se potírá česnekem a posypává sýrem, u nás se často přidává i kečup, v Maďarsku zase zakysaná smetana a sýr.
Ingredience:
- 500 gramů hladké mouky
- 300 mililitrů polotučného mléka 1.5%
- 1 kostka droždí (kostka - 42 g)
- 1 lžíce cukru krupice
- 1 lžička soli
- 1 lžička česneku (utřeného)
- 4 lžíce kečupu
- 100 gramů goudy (strouhané)
Výživové hodnoty (na 100 g):
| Energie | 234 kcal 980 kJ | |
|---|---|---|
| Bílkoviny | 9,6 g | |
| Sacharidy | 38,6 g | |
| - z toho cukry | 5,8 g | |
| Tuky | 3,9 g | |
| - nasycené mastné kyseliny | 2,1 g | |
| - trans-mastné kyseliny | 0,1 g | |
| - mononenasycené tuky | 0,8 g | |
| - polynenasycené tuky | 0,1 g | |
| - cholesterol | 11,0 mg | |
| Vláknina | 1,8 g | |
| Sůl | 1,0 g | |
Uvedené výživové hodnoty jsou orientační a mohou se lišit podle použitých surovin, jejich značky a přesných množství.
Kliknutím na tabulku přepneš zobrazení.
Výživové hodnoty (celého receptu):
| Energie | 2 434 kcal 10 190 kJ | |
|---|---|---|
| Bílkoviny | 100,0 g | |
| Sacharidy | 402,0 g | |
| - z toho cukry | 59,9 g | |
| Tuky | 40,4 g | |
| - nasycené mastné kyseliny | 22,1 g | |
| - trans-mastné kyseliny | 1,5 g | |
| - mononenasycené tuky | 8,1 g | |
| - polynenasycené tuky | 1,2 g | |
| - cholesterol | 114 mg | |
| Vláknina | 18,7 g | |
| Sůl | 10,08 g | |
Uvedené výživové hodnoty jsou orientační a mohou se lišit podle použitých surovin, jejich značky a přesných množství.
Kliknutím na tabulku přepneš zobrazení.
Postup:
- Nejprve kvasnice rozdrobíme do trochy vlažného mléka, které osladíme lžicí cukru a lžičkou soli, následně necháme vzejít kvásek.
- Přidáme hladkou mouku a vypracujeme hladké těsto.
- Připravené těsto necháme na teplém místě půl hodiny kynout pod utěrkou. Když je těsto vykynuté, připravíme si vál, podle potřeby jej posypeme moukou.
- Z těsta vytvarujeme jednotlivé bochánky, ty pak prsty roztáhneme do tenkých placek. Měly by být krásně pevné, neměli by se nám trhat. Výsledný langoš by neměl být příliš průhledný, jinak se nám snadno proděraví. Velikost placek volíme tak, aby se nám vešli do hrnce/pánve (v našem případě 8 kousků).
- Mezitím co tvarujeme, tak si necháme rozehřát olej na smažení.
- Hned jak máme placky hotové, připravené langoše dáme do rozpáleného oleje a smažíme z obou stran zhruba minutu a půl (langoše budou krásně zlatavé).
- Usmažené langoše odkládáme na papírové utěrky, aby nám z nich okapal přebytečný tuk. Podáváme je s prolisovaným česnekem, strouhaným tvrdým sýrem a kečupem (kečup můžeme vyměnit za tatarku).