Nakládaný hermelín

Na večer, k posezení nebo dobrému pivu si zkuste udělat domácí nakládaný hermelín.

Ingredience:

  • 5 ks hermelín
  • 15 kuliček nového koření
  • 1 ks větší cibule
  • 5 ks větší čerstvé feferonky
  • 30 kuliček barevného celého pepře
  • 3 bobkové listy
  • 10 stroužků česneku
  • 3/4 l oleje
  • sůl
  • mletá sladká paprika
  •  tymián

 

Postup:

  1. Všechny hermelíny rozpůlíme podélně. Vnitřky posypeme hojně červenou paprikou. V mističce smícháme česnek a trochu soli, touto směsí potíráme taktéž vnitřek hermelínů, feferonky nakrájené na kolečka a cibuli na proužky pokládáme na česnek. Potom hermelíny přiklopíme a trochu zmáčkneme, aby se ve sklenici nerozpojily.
  2. Vhodnou nádobu, ve které budou hermelíny zrát, naplníme asi ze čtvrtiny olejem a přidáme část koření, nakrájenou cibuli a feferonky. Do nádoby dáme 2 - 3 hermelíny, dolijeme olej a zase přidáme trochu koření, feferonky a cibuli. Takto opakujeme, dokud nejsou všechny hermelíny ponořené v oleji spolu s ostatními ingrediencemi. Naplněnou sklenicí pořádně zatřeseme, aby vyprchal přebytečný vzduch a koření se promísilo s olejem.
  3. Hermelíny uložíme na tmavé místo s pokojovou teplotou. Jednou denně jimi protřepeme a zase uložíme. Necháváme je takto zrát asi 2 týdny, ale ne déle než 6. Po dvou týdnech můžeme ochutnat, jsou-li zralé, skladujeme je v ledničce.