Mrkvový dort s ořechy
Recept na výborný dezert z mrkve a vlašských ořechů.
Ingredience (korpus):
- 175 g cukru krupice
 - 115 g strouhaných vlašských ořechů
 - 3 vejce
 - 150 g oleje
 - 250 g najemno nastrouhané mrkve
 - 2 lžíce bílého jogurtu
 - 1/2 sáčku vanilkového cukru
 - 175 g hladké mouky
 - 1/8 muškátového oříšku
 - 1 lžička mleté skořice
 - 1 lžička mletého zázvoru
 - 1/2 kypřicího prášku
 - 1/2 jedlé sody
 
Ingredience (náplň):
- jeden a půl vaničky měkkého tvarohu nebo mascarpone
 - máslo
 - cukr moučka
 - vanilkový cukr
 - rostlinná šlehačka
 - nahrubo nasekané vlašské ořechy na zdobení
 
Postup:
- Ve velké míse smíchejte ručně vejce, olej, nastrouhané ořechy a mrkev, cukr a jogurt.
 - Poté postupně vmíchejte mouku smíchanou s kypřicím práškem, jedlou sodou, nastrouhaným muškátovým oříškem, skořicí a zázvorem, tak aby vzniklo hladké těsto.
 - Dortovou formu vyložte pečicím papírem, vlijte těsto a dejte do rozehřáté trouby na 140 °C. Pečte asi 1 hodinu a 15 minut.
 - Mezitím si připravte náplň. V míse vymíchejte dohladka tvaroh, cukr moučku a vanilkový cukr podle chuti. Po rozpuštění cukru postupně přimíchejte povolené máslo a nakonec krém odlehčete přidáním ušlehané rostlinné šlehačky.
 - Korpus po vychladnutí překrojte podélně na dvě části. Promažte ho vyšší vrstvou krému a poté celý dort omažte krémem ze všech stran. Boky obsypte nahrubo mletými ořechy. Na závěr můžete ozdobit mrkvičkami z marcipánu.
 - Před krájením musí dort být nejméně 10 hodin v chladu.