Mrkvový dort s ořechy

Recept na výborný dezert z mrkve a vlašských ořechů.

Ingredience (korpus):

  • 175 g cukru krupice
  • 115 g strouhaných vlašských ořechů
  • 3 vejce
  • 150 g oleje
  • 250 g najemno nastrouhané mrkve
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 1/2 sáčku vanilkového cukru
  • 175 g hladké mouky
  • 1/8 muškátového oříšku
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1/2 kypřicího prášku
  • 1/2 jedlé sody

 

Ingredience (náplň):

  • jeden a půl vaničky měkkého tvarohu nebo mascarpone
  • máslo
  • cukr moučka
  • vanilkový cukr
  • rostlinná šlehačka
  • nahrubo nasekané vlašské ořechy na zdobení

 

Postup:

1. Ve velké míse smíchejte ručně vejce, olej, nastrouhané ořechy a mrkev, cukr a jogurt. Poté postupně vmíchejte mouku smíchanou s kypřicím práškem, jedlou sodou, nastrouhaným muškátovým oříškem, skořicí a zázvorem, tak aby vzniklo hladké těsto.
2. Dortovou formu vyložte pečicím papírem, vlijte těsto a dejte do rozehřáté trouby na 140 °C. Pečte asi 1 hodinu a 15 minut.
3. Mezitím si připravte náplň. V míse vymíchejte dohladka tvaroh, cukr moučku a vanilkový cukr podle chuti. Po rozpuštění cukru postupně přimíchejte povolené máslo a nakonec krém odlehčete přidáním ušlehané rostlinné šlehačky.
4. Korpus po vychladnutí překrojte podélně na dvě části. Promažte ho vyšší vrstvou krému a poté celý dort omažte krémem ze všech stran. Boky obsypte nahrubo mletými ořechy. Na závěr můžete ozdobit mrkvičkami z marcipánu.
5. Před krájením musí dort být nejméně 10 hodin v chladu.