Odebírejte nás na YouTube
Mřížkovaný koláč
Koláč připravený podle starého rodinného receptu, ozdobený mřížkou a půlkami jader vlašských ořechů.
Ingredience:
- 300 g polohrubé mouky
- 200 g másla
- 80 g cukru
- 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
- 1/4 sáčku vanilkového cukru
- 2 ks vejce
- jádra vlašských ořechů
- citronová kůra
- ostružinová marmeláda (podle chuti lze zvolit i jinou)
- tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Postup:
- Z proseté mouky, másla, cukru, žloutků, kypřícího prášku, vanilkového cukru a citronové kůry vypracujeme měkké těsto, které necháme asi 30 minut v chladu odpočinout.
- Potom 2/3 těsta vtlačíme do koláčové formy o průměru cca 30 cm, předem vymaštěné tukem a vysypané hrubou moukou, celý povrch potřeme ostružinovou marmeládou.
- Ze zbytku těsta vyválíme úzké proužky a vyskládáme z nich na připraveném koláči mřížku.
- Mezery v mřížce vyplníme půlkami jader vlašských ořechů.
- Formu s těstem vložíme do středně vyhřáté trouby a zvolna upečeme dozlatova.
Tip:
Ořechy můžeme nahradit kousky ovoce (dle zvolené marmelády).