Mřížkovaný koláč

Koláč připravený podle starého rodinného receptu, ozdobený mřížkou a půlkami jader vlašských ořechů.

Ingredience:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g másla
  • 80 g cukru
  • 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
  • 1/4 sáčku vanilkového cukru
  • 2 ks vejce
  • jádra vlašských ořechů
  • citronová kůra
  • ostružinová marmeláda (podle chuti lze zvolit i jinou)
  • tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

 

Postup:

1. Z proseté mouky, másla, cukru, žloutků, kypřícího prášku, vanilkového cukru a citronové kůry vypracujeme měkké těsto, které necháme asi 30 minut v chladu odpočinout.
2. Potom 2/3 těsta vtlačíme do koláčové formy o průměru cca 30 cm, předem vymaštěné tukem a vysypané hrubou moukou, celý povrch potřeme ostružinovou marmeládou.
3. Ze zbytku těsta vyválíme úzké proužky a vyskládáme z nich na připraveném koláči mřížku.
4. Mezery v mřížce vyplníme půlkami jader vlašských ořechů.
5. Formu s těstem vložíme do středně vyhřáté trouby a zvolna upečeme dozlatova.

 

Tip:

Ořechy můžeme nahradit kousky ovoce (dle zvolené marmelády).