Martinské rohlíčky

Recept na jemné pečivo s oříškovou nádivkou.

Ingredience:

  • 540 g polohrubé mouky
  • 360 g tuku na pečení
  • 1 kelímek smetany ke šlehání 31 %
  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 150 g mletého cukru
  • 1 ks bílku
  • trochu rumu
  • vejce na potření

 

Postup:

1. Do mísy dáme mouku, nastrouháme na struhadle tuk a nalijeme šlehačku.
2. Vypracujeme vláčné těsto.
3. Mezi tím smícháme ořechy s cukrem, bílkem a troškou rumu na nádivku.
4. Těsto rozdělíme na 6 dílů.
5. Z jednotlivých dílů vyválíme placku o síle cca 4 mm, kterou nakrájíme do kříže na 6-8 dílů.
6. Na každý díl vložíme lžíci ořechové nádivky a smotáme směrem ke středu, při vkládání na plech (vyložený pečicím papírem) stočíme konce jako rohlíčky.
7. Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C, pečeme asi 15 minut dorůžova.

Doporučení:

Do těsta můžeme přidat ještě špetku soli, bude pak lépe kynout. Náplň můžeme obohatit lžičkou tekutého medu.