Odebírejte nás na YouTube
Mandlové palačinky s jahodami
Palačinkovo-šlehačkový dort je ze studených palačinek ochucených mandlemi, doplněný krémem ze šlehačky, mascarpone a také jahodami. Podává se vychlazený.
Ingredience:
- 600 g jahod
- 250 g mascarpone
- 125 g hladké mouky
- 2 lahvičky po 230 ml jemné smetany ke šlehání Meggle (35 % tuku)
- 250 ml mléka Meggle
- 10 polévkových lžic mandlových plátků
- 2 lžíce + 100 g cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 5 ks snítek máty
- 3 ks vejce
- 1 špetka soli
- olej na smažení
- trocha citrónové šťávy
- práškový cukr na posypání
Postup:
- Do mísy dejte vejce, mléko, sůl a 2 lžíce cukru a vše smíchejte pomocí ručního šlehače.
- Smíchejte mouku a prášek do pečiva a vmíchejte je do ušlehané směsi, těsto přikryjte a nechte asi 15 minut odpočinout.
- Vymažte teflonovou pánev (Ø 18 cm) olejem a nechte olej rozehřát.
- Vložte na pánev přibližně 1/4 těsta, po asi 1 minutě (když je těsto trochu ztuhlé) palačinku posypte 2 lžícemi mandlí, při smažení palačinku jednou obraťte.
- Vyjměte palačinku z pánve a nechte ji okapat na kuchyňském ubrousku, stejným způsobem usmažte i 3 další palačinky, pánev přitom pokaždé znovu vymažte olejem, palačinky nechte úplně vychladnout.
- Jahody očistěte, omyjte a nechte je důkladně okapat, mátu umyjte a oklepejte dosucha, otrhejte listy a nakrájejte je na jemno (až na několik listů na ozdobení).
- Pomocí ručního šlehače ušlehejte tuhou šlehačku.
- Mascarpone smíchejte se s 100 gramy cukru a citrónovou šťávou, šlehačku po částech vmíchejte do směsi s mascarpone a na závěr přidejte nakrájenou mátu.
- Navrstvěte na sebe vždy 1 palačinku, krém z mascarpone a 150 gramů jahod.
- Palačinkový šlehačkový dort servírujte vychlazený, před podáváním jej posypte lístky máty, zbylými mandlovými plátky a trochou cukru.