Odebírejte nás na YouTube

Linecké cukroví

Starý rakouský recept, podle kterého si připravíte přibližně 150 kusů pravého lineckého vánočního cukroví.

Ingredience (cca 2 plechy):

  • 300 g proseté hladké mouky
  • 150 g změklého másla
  • 100 g prosetého moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr (sáček)
  • 1 lžička citrónové kůry (lze použít i sušenou)
  • papír na pečení
  • mouka na pomoučení pracovní plochy

 

Postup:

  1. Do mísy nasypeme prosetou mouku, cukr, žloutky, nakrájené máslo a vanilkový cukr.
  2. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské folie a necháme 2 hodiny ztuhnout v lednici.
  3. Těsto rozválíme na plát široký 3 mm, vykrajujeme kolečka (či jiné tvary), u poloviny koleček vykrojíme i střed.
  4. Klademe na plech vyložený pečicím papírem s nepříliš velkými mezerami.
  5. Pečeme 12 až 15 minut v troubě vyhřáté na 170 °C, necháme vychladnout.
  6. Kolečka spojujeme pikantnější marmeládou, následně lehce pocukrujeme, hotové cukroví necháme odležet alespoň 5 dnů.