Odebírejte nás na YouTube
Linecké cukroví
Starý rakouský recept, podle kterého si připravíte přibližně 150 kusů pravého lineckého vánočního cukroví.
Ingredience (cca 2 plechy):
- 300 g proseté hladké mouky
- 150 g změklého másla
- 100 g prosetého moučkového cukru
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr (sáček)
- 1 lžička citrónové kůry (lze použít i sušenou)
- papír na pečení
- mouka na pomoučení pracovní plochy
Postup:
- Do mísy nasypeme prosetou mouku, cukr, žloutky, nakrájené máslo a vanilkový cukr.
- Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské folie a necháme 2 hodiny ztuhnout v lednici.
- Těsto rozválíme na plát široký 3 mm, vykrajujeme kolečka (či jiné tvary), u poloviny koleček vykrojíme i střed.
- Klademe na plech vyložený pečicím papírem s nepříliš velkými mezerami.
- Pečeme 12 až 15 minut v troubě vyhřáté na 170 °C, necháme vychladnout.
- Kolečka spojujeme pikantnější marmeládou, následně lehce pocukrujeme, hotové cukroví necháme odležet alespoň 5 dnů.