Lasagne plněné masovo-rajčatovou směsí

Těstovinové pláty, tzv. lasagne, zapečené v troubě proložené masovo-rajčatovou směsí a sýrovým bešamelem.

Ingredience:

  • 12-15 ks plátů lasagní
  • 500 g mleté vepřové plece
  • 500 g pasírovaných rajčat
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1-2 lžičky cukru
  • 1 lžička sušeného oregána
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 4 ks stroužky česneku
  • 1 ks cibule
  • pepř
  • sůl
  • 500-700 ml mléka
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce másla
  • 100 g nastrouhané goudy
  • 1/2 lžičky muškátového květu
  • špetka bílého mletého pepře
  • sůl
  • 100 g nastrouhaného parmazánu na zapečení
  • 1 lžíce olivového oleje na vymazání pekáčku

 

Postup:

1. Na rozpáleném oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli dosklovata, přidáme na plátky nakrájený česnek a necháme rozvonět, pak přidáme mleté maso, koření, sůl, pepř a restuje cca 10 minut, dokud se maso nedrolí a nezešedne.
2. Přidáme pasírovaná rajčata, cukr a dusíme 30 minut do zhoustnutí, podle potřeby dochutíme solí či cukrem.
3. V kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme mouku a vytvoříme světlou jíšku.
4. Zalijeme mlékem a dochutíme solí, pepřem, muškátovým květem, na mírném ohni, za častého míchání, necháme povařit cca 30 minut.
5. Nakonec přidáme na jemno nastrouhanou goudu a necháme rozpustit, podle potřeby přidáme mléko.
6. Pekáček nebo zapékací misku vymažeme olejem a dno zalijeme bešamelem.
7. Na bešamel vyrovnáme nevařené plátky lasagní, na ně masovou směs, opět nalijeme bešamel, a tak vrstvíme do spotřebování všech surovin, nahoře by měla být masovo rajčatová směs, tu zasypeme parmazánem.
8. Zapékáme v troubě na 180 °C cca 20-30 minut.
9. Pak necháme ve vypnuté troubě ještě 15 minut „dojít“.