Odebírejte nás na YouTube
Kysané zelí
Nejlépe si maso vychutnáte s přílohou v podobě kysaného zelí.
Ingredience:
- 10 kg bílého zelí
- 200 g soli
- 20 g kmínu
- 10 g semínek kopru
Postup:
- Hlávkové zelí si očistíme, důkladně opláchneme a následně nakrouháme včetně košťálů.
- Nastrouhané zelí pokmínujeme, přidáme kopr a prosolíme.
- Výsledný produkt rovnou vkládáme do větších nádob, kde ho pořádně upěchujeme dřevěnou paličkou.
- Upěchováním vytlačíme přebytečný vzduch a šťávu, kterou nám zelí pustilo slijeme. ponecháme jen takové množství, aby bylo zelí zakryto (aby nám později neplesnivělo).
- Vršek nádoby přikryjeme plátnem a zakryjeme těžkým předmětem (například talířem, záleží na velikosti otvoru).
- Zelí necháme pracovat 2 dny v místnosti s teplotou kolem 18°C a následně nádobu přemístíme do chladnější místnosti s teplotou kolem 8°C.
- Od zelí odebíráme šťávu, pokud nám pustilo šťávy příliš, veškerou slijeme a nahradíme 1 litrem vody v které jsme rozpustili 20 g soli.
- Zelí je kompletně hotové přibližně za tři týdny až měsíc.
Tip:
Kdo nemá rád kopr, může ho nahradit hořčičným semínkem.