Kysané zelí

Nejlépe si maso vychutnáte s přílohou v podobě kysaného zelí.

Ingredience:

  • 10 kg bílého zelí
  • 200 g soli
  • 20 g kmínu
  • 10 g semínek kopru 


Postup:

  1. Hlávkové zelí si očistíme, důkladně opláchneme a následně nakrouháme včetně košťálů. 
  2. Nastrouhané zelí pokmínujeme, přidáme kopr a prosolíme.
  3. Výsledný produkt rovnou vkládáme do větších nádob, kde ho pořádně upěchujeme dřevěnou paličkou.
  4. Upěchováním vytlačíme přebytečný vzduch a šťávu, kterou nám zelí pustilo slijeme. ponecháme jen takové množství, aby bylo zelí zakryto (aby nám později neplesnivělo).
  5. Vršek nádoby přikryjeme plátnem a zakryjeme těžkým předmětem (například talířem, záleží na velikosti otvoru).
  6. Zelí necháme pracovat 2 dny v místnosti s teplotou kolem 18°C a následně nádobu přemístíme do chladnější místnosti s teplotou kolem 8°C.
  7. Od zelí odebíráme šťávu, pokud nám pustilo šťávy příliš, veškerou slijeme a nahradíme 1 litrem vody v které jsme rozpustili 20 g soli.
  8. Zelí je kompletně hotové přibližně za tři týdny až měsíc.


Tip:

Kdo nemá rád kopr, může ho nahradit hořčičným semínkem.