Kuřecí čína
Vynikající recept na rychlou a snadnou kuřecí čínu se zeleninou. Kuřecí čína patří k nejoblíbenějším rychlým jídlům, která se u nás zabydlela v domácnostech i hospodských kuchyních. Není to věrná kopie regionálních čínských receptů, spíš naše česká zkratka k pánvi plné barevné zeleniny a šťavnatého masa. Vznikla z touhy po rychlé večeři z dostupných surovin. Sojová omáčka, kari koření a špetka zázvoru dají během chvilky známou vůni, škrob se postará o jemnost masa a hezky spojí šťávy v pánvi.
Ingredience:
- 500 g kuřecích prsou
- 1 červená kapie
- 1 cibule
- 1/2 konzervy kukuřice
- 1 sterilované žampiony
- sojová omáčka
- lžička koření na čínu
- lžička kari
- lžička mletého zázvoru
- 1 vrchovatá lžíce škrobu (solamyl)
- 2 stroužky česneku
- olej
- pepř
- sůl
Postup:
- Omyté a očištěné maso pokrájíme na nudličky a dáme do misky, posypeme kořením na čínu, zázvorem, pepřem a zasypeme škrobem. Vše důkladně promícháme, aby se nakrájené maso obalilo.
- Cibuli a papriku pokrájíme na proužky.
- Dáme si rozehřát olej do hlubší pánve a zprudka opékáme kuřecí maso, když máme maso opečené ze všech stran, přidáme zeleninu, žampiony bez nálevu a kukuřici.
- Podlijeme sojovou omáčkou (cca 3 lžíce) a trochou vody (cca 2 lžíce), přidáme kari a česnek, promícháme a necháme zeleninu změknout zhruba 10-15 minut.
- Můžeme dochutit solí nebo čili (sojovou omáčku dáváme dle chuti, zeleninu můžeme použít dle libosti).
- Podáváme nejlépe s rýží, nebo s domácími hranolky.
Jak na šťavnaté maso:
Nudličky kuřete promíchej se škrobem a kořením tak, aby byl každý kousek rovnoměrně obalený. Tahle jednoduchá příprava pomůže udržet v mase vláhu a dá mu hebký povrch. Pánvi dopřej opravdu vysokou teplotu. Maso rozlož do tenké vrstvy a nech ho krátce zatáhnout, teprve potom míchej. Pokud vaříš větší dávku, opékej na etapy, aby se kousky nedusily ve vlastní šťávě.
Technické tipy:
Zeleninu krájej na podobně široké proužky, všechno se tak uvaří rovnoměrně. Cibuli přidej po zatažení masa, papriku až potom. Sterilované žampiony a kukuřici nech okapat, zbytečná tekutina by ředila omáčku. Vodu přidávej po lžících. Když chceš mít v pánvi jemný lesklý povlak, rozmíchej čtvrt lžičky škrobu ve dvou lžících studené vody a vmíchej na závěr. Wok je výhoda, široká hlubší pánev ale udělá velmi podobnou službu.
Varianty a nápady:
Místo papriky se hodí mrkev na tenké nudličky, cuketa, brokolice nebo mungo klíčky. Jarní cibulka dodá svěžest, bambusové výhonky křupnou. Kdo má rád ostřejší směr, přidá čerstvé chilli nebo špetku drcené papriky. Sójovou omáčku může nahradit tamari. Bezlepková verze je snadná, stačí použít bezlepkový škrob a vhodnou omáčku. Pro jemnější chuť uber kari a přidej česnek se zázvorem. Sladší tón získáš lžičkou medu nebo trochou ananasu.
Omáčka a dochucení:
Základ vznikne z výpeku, sojové omáčky a kapky vody. Chuť doladí česnek, zázvor a kari. Sůl přidávej až nakonec, sojová omáčka bývá slaná dost. Kyselost může přinést pár kapek rýžového octa, sladkost kapka medu. Hustotu řídí škrob, přidávej ho rozpuštěný ve studené vodě a promíchej na vysoké teplotě, omáčka zhoustne během půl minuty.
S čím podávat:
Nejčastější volbou je jasmínová rýže. Hodí se i rýžové nudle, v české domácnosti často uspějí i domácí hranolky jako hravá varianta. Skvělé je posypat hotové jídlo jarní cibulkou nebo sezamem. Pokud chystáš velké stolování, postav na stůl misku s okurkovým salátem. Zjemní kořeněnou chuť a talíř bude barevnější.
Skladování a ohřev:
Zbytky ulož do uzavíratelné krabičky a dej do lednice. Druhý den ohřej na pánvi krátce a zprudka, aby maso zůstalo měkké. Pokud je třeba, přidej lžíci vody a promíchej, omáčka se znovu spojí a získá lesk.
Časté otázky:
- Je nutný wok? Výhoda ano, nutnost ne. Důležitá je vysoká teplota a široká plocha.
- Proč je maso někdy tuhé. Buď byla pánev přeplněná, nebo se maso smažilo dlouho na mírné teplotě.
- Jak zabránit řídké omáčce? Nech okapat konzervovanou zeleninu a škrob přidávej v malém množství rozmíchaný ve studené vodě.
- Lze recept uvařit bezlepkově? Ano, použij tamari a bezlepkový škrob.