Krkovice grilovaná

V celku na roštu grilu s poklopem ugrilovaná, přes noc marinovaná, krkovice servírovaná s různými přílohami pěkně rozkrájená na plátky.

Ingredience:

  • 1 kg libové krkovice bez kosti v celku
  • 6 ks rozmačkaných stroužků česneku
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce kořenící směsi na krkovičku od firmy Kotányi
  • 1/2 lžíce soli

 

Postup:

  1. Všechny suroviny na marinádu smícháme a dobře prošleháme, aby se spojily v emulzi, dobře vetřeme do očištěného masa uložíme do misky s víčkem a necháme, nejlépe 24 hodin, nebo alespoň přes noc marinovat.
  2. Počítáme s tím, že na přípravu masa v celku na grilu budeme potřebovat nejméně 2 hodiny a tedy s dostatečným předstihem si připravíme tři vrstvy grilovacího alobalu tak, aby z každé strany byl dostatečný prostor na zabalení, maso uložíme doprostřed, v masírujeme marinádu z misky a zabalíme do balíčku, ne ale úplně napevno, necháme masu vůli a prostor.
  3. Vložíme do grilu rozehřátého na 250 °C a nepřímou metodou grilujeme na cca 180 °C asi 2 hodiny, po hodině obrátíme.
  4. Po uplynutí času balíček rozbalíme, do středu masa vpíchneme teploměr, teplota by měla dosáhnout alespoň 85 °C (na zkoušku stačí i jen dlouhá vidlička nebo grilovací jehla, pokud do masa zajede jako do másla, máme hotovo.
  5. Necháme v zabaleném balíčku 15 minut odpočinout a pak krájíme na plátky.