Králík na smetaně

K dobrému nedělnímu obědu zkuste třeba králíka na smetaně.

Ingredience:

  • 1 králík, naporcovaný
  • 125 g másla
  • 2 lžičky grilovacího koření
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 3 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • sůl

 

Postup:

1. Porce králíka osolíme a naskládáme do pekáče. V kastrůlku rozehřejeme máslo, přidáme do něj grilovací koření a mletou papriku, chvilku smažíme, aby se paprika rozvoněla, a pak přimícháme obě hořčice. Kastrůlek sundáme z plotny a ze všech stran králíka potřeme ještě teplou marinádou. Zbylou marinádou králíka zalijeme. Pekáč přetáhneme potravinářskou fólií a necháme do druhého dne v lednici, aby maso vsáklo vůně koření.
2. Předehřejeme troubu na 200 °C. Pekáč s králíkem přikryjeme alobalem namísto fólie a dáme péct. Maso průběžně potíráme výpekem. Za tři čtvrtě hodiny alobal sundáme a do pekáče přilijeme mírně osolenou smetanu. Za občasného potírání pečeme dalších pětačtyřicet minut. Tento králík je dobrý s bramborovou kaší a zeleným salátem.