Odebírejte nás na YouTube
Králík na česneku
Recept na pečeného králíka na česneku se slaninou a cibulí.
Ingredience:
- 1 králík
- 70 - 80 g slaniny
- 1 palička uzeného česneku do pekáčku
- 4 stroužky uzeného česneku na potřeni
- 4 snítky čerstvé majoránky
- 5 kuliček nového koření
- 1 lžíce mletého bobkového listu
- 3 cibule
- 1 lžička drceného kmínu
- šťáva z jednoho citronu
- olej
- 5 - 6 kuliček černého pepře
- sůl
- voda nebo vývar na podlití
- strouhanka podle potřeby
Postup:
1. Maso očistíme a prošpikujeme slaninou. Uzený česnek prolisujeme. Jednu celou hlavičku česneku si necháme na pečení do pekáčku. Pepř a nové koření rozemeleme, přidáme nasekanou majoránku, drcený kmín, najemno nakrájenou cibuli, mletý bobkový list, citronovou šťávu a sůl. Touto směsí králíka pěkně ze všech stran potřeme, pokapeme olejem a zabalíme do alobalu. Necháme přes noc dobře proležet.
2. Druhý den dáme péci i s alobalem do předem vyhřáté trouby na cca 25 - 35 minut. Po této době vyndáme králíka z alobalu a dáme zpět péci do pekáčku. Podlijeme 200 ml horké vody, nebo ještě lépe vývarem. Králíka budeme péci minimálně další hodinku, takže ho budeme ještě cca 20 minut dokola obracet a polévat výpekem. Stále budeme dolévat horkou vodu nebo vývarem, aby byl králík až do úplného změknutí alespoň z poloviny ponořený ve výpeku. Když je králík měkký (maso odpadá od kosti), králíka rozporcujeme, posypeme každou porci špetičkou strouhanky, kterou opatrně pokapeme šťávičkou. Pak jen necháme v pekáčku prudce zapéci, aby se vytvořila krusta. Pečeného králíka podáváme se špenátem a domácím knedlíkem.