Karamelové větrníky

Oblíbený sladký dezert z odpalovaného těsta například ke kávě.

Ingredience (odpalované těsto):

  • 500 ml voda
  • 200 ml olej
  • 400 g hladká mouka
  • 10 ks vejce

 

Ingredience (vanilkový krém):

  • 400 ml mléko
  • 150 g cukr krupice
  • 2 ks vanilkový pudink
  • 500 ml smetana ke šlehání

 

Ingredience (karamelová šlehačka):

  • 750 ml smetana ke šlehání
  • 150 g cukr krupice

 

Ingredience (karamelová poleva):

  • 250 g cukr krupice
  • 80 ml smetana ke šlehání

 

Postup:

1. Den předem si připravíme karamelovou šlehačku. Zkaramelizujeme cukr a přilijeme k němu 250 ml smetany (pozor, ať se nepopálíte). Mícháme tak dlouho, dokud se zkaramelizovaný cukr zcela nerozpustí. Pak necháme vychladnout a do druhého dne necháme uležet v lednici.
2. Troubu předehřejeme na 200°C. Na těsto si v hrnci přivedeme vodu k varu, olej a sůl, naráz k nim vsypeme mouku. Stále mícháme dokud se na dně nevytvoří lehce napálená vrstva. Pak odstavíme z tepla a mícháme těsto za občasného přidávání vajec do té doby, dokud nebude mít tělesnou teplotu.
3. Těsto nastříkáme na plech s pečícím papírem tvary věnečků (já si na papír obkreslím sklenici, aby byly větrníky stejně velké). Těsto je trošku tuhé a mazlavé, takže nám to dá trošku zabrat.
4. Pečeme v troubě asi 30 minut. Prvních 15 minut, než se větrníky nafouknou, neotvíráme troubu, jinak nám nenaskočí!!!
5. Upečené větrníky hned, jak je vytáhneme, rozřízneme a necháme vychladnout.
6. Na krém uvaříme z mléka a cukru pudink. Za stálého promíchávání necháme tento pudink vychladnout. 500 ml smetany vyšleháme do husté šlehačky a opatrně vmícháme do vychladlého pudinku.
7. Na spodní díl větrníků nastříkáme vanilkový krém a na něj karamelovou šlehačku, do které našleháme zbylých 500 ml smetany.
8. Vrchní díly větrníků namáčíme v karamelové polevě, kterou připravíme stejně jako Karamelovou náplň (ale už bez 500 ml šlehačky).