Odebírejte nás na YouTube
Kaldoun
Polévka uvařená z husích drůbků a kořenové zeleniny, zahuštěná jíškou, doplněná o nudle, případně i o játrové knedlíčky.
Ingredience:
- drůbky z 1 husy, kachny, krůty nebo kuřete (krk, křídla, žaludek)
- 100 g kořenové zeleniny
- 80 g širokých nudlí
- 100 ml mléka
- 1 hrstka zelené petrželky
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 ks malé cibule
- 1 ks vaječného žloutku
- 1,5 l vody
- sůl
- špetka mletého bílého pepře
- špetka nastrouhaného muškátového oříšku
Postup:
- Drůbky řádně očistíme a opláchneme, dáme do hrnce s osolenou vodou a krátce povaříme.
- Vzniklou tmavou pěnu odstraníme, přidáme kořenovou zeleninu a vaříme doměkka, nejlépe je nechat tento polévkový základ pomalu táhnout – provářet na mírném zdroji tepla cca 3 hodiny, vzniklý vývar pak bude silný a velmi chutný.
- V kastrolu na másle zlehka osmahneme na jemno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku, zalijeme scezeným vývarem, náležitě rozmícháme, okořeníme a provaříme.
- Poté přidáme nakrájenou zeleninu, předem uvařené široké nudle a drůbeží maso zbavené kostí.
- Na závěr vlijeme žloutek rozmíchaný v mléce a krátce povaříme.
- Jednotlivé porce polévky dozdobíme na jemno nasekanou petrželkou.