Odebírejte nás na YouTube

Jíška

Recept na jíšku, která je vhodná k zahuštění omáček.

Ingredience:

  • 50g másla, nebo tuku
  • 50g hladké mouky

 

Postup:

  1. V menším hrnci. nebo na pánvi si rozpalte tuk. nebo máslo a přidejte tolik mouky, aby vám vznikla hustá kaše (poměr je zpravidla 1:1).
  2. Na mírném plameni za stálého míchání osmahněte mouku do barvy bílé kávy - jíška se nesmí dělat moc zprudka, mohla by se vám připálit.
  3. Jíšku nechte vychladnout a pak buď i s hrncem uchovávejte v lednici nebo studenou z hrnce vydlabejte, dejte do uzavíratelné nádobky a uschovejte v lednici pro pozdější použití.


Tip:

Na různé recepty se hodí různá jíška - světlá a tmavá. Recept je uveden na světlou variantu. Pokud potřebujeme tmavou, jíšku smažíme déle do tmavší barvy. Pokud potřebujeme větší množství, suroviny můžeme násobit (na jeden díl tuku připadne stejně veliký díl mouky).