Odebírejte nás na YouTube
Jahodová marmeláda
Recept na chutnou domácí jahodovou marmeládu krok za krokem.
Ingredience:
- 1 kg očištěných a odstopkovaných jahod
- 1 kg cukru krupice (případně krystal)
- 1 ks želírovacího prostředku (na 1 kg ovoce)
- kyselinu citrónovou (volitelně)
- sklenice na zavařování
Postup:
- Odstopkované a důkladně očištěné jahody dáme do většího hrnce a vařečkou lehce rozmačkáme (pokud chceme v marmeládě kusy ovoce), pokud chceme směs bez kousků ovoce, tak jahody můžeme rozmixovat.
- Do jahod přidáme cukr podle chuti, můžeme zvolit menší množství pokud máme sladší jahody.
- Přidáme želírovací prostředek a vše důkladně mícháme dokud se nám nerozpustí cukr a poté přivedeme k varu.
- Jakmile jahody krátce projdou varem, snížíme teplotu, aby marmeláda přespříliš nepěnila a povaříme ještě přibližně 5 minut.
- Jestli nám na vrchu vznikla pěna, můžeme jí lžíci odebrat například do skleničky, či na talířek.
- Pokud máme rádi nakyslé marmelády, tak v této fázi přimícháme 1-2 lžičky kyseliny citrónové.
- Ihned jahodovou marmeládou plníme sklenice (nenecháváme vychladnou, marmeláda by nám ztuhla v hrnci).
- Naplněné sklenice dobře uzavřeme a otočíme dnem vzhůru alespoň na deset minut. Pro delší trvanlivost můžeme sklenice ještě zavařit například v zavařovacím hrnci.
- Hotovou marmeládu skladujeme v temném a suchém místě.
Tip:
Recept můžeme libovolně násobit na 2, 3, 5, ... kg jahod.