Jahodová marmeláda

Recept na chutnou domácí jahodovou marmeládu krok za krokem.

Ingredience:

  • 1 kg očištěných a odstopkovaných jahod
  • 1 kg cukru krupice (případně krystal)
  • 1 ks želírovacího prostředku (na 1 kg ovoce)
  • kyselinu citrónovou (volitelně)
  • sklenice na zavařování


Postup:

  1. Odstopkované a důkladně očištěné jahody dáme do většího hrnce a vařečkou lehce rozmačkáme (pokud chceme v marmeládě kusy ovoce), pokud chceme směs bez kousků ovoce, tak jahody můžeme rozmixovat. 
  2. Do jahod přidáme cukr podle chuti, můžeme zvolit menší množství pokud máme sladší jahody.
  3. Přidáme želírovací prostředek a vše důkladně mícháme dokud se nám nerozpustí cukr a poté přivedeme k varu.
  4. Jakmile jahody krátce projdou varem, snížíme teplotu, aby marmeláda přespříliš nepěnila a povaříme ještě přibližně 5 minut. 
  5. Jestli nám na vrchu vznikla pěna, můžeme jí lžíci odebrat například do skleničky, či na talířek.
  6. Pokud máme rádi nakyslé marmelády, tak v této fázi přimícháme 1-2 lžičky kyseliny citrónové.
  7. Ihned jahodovou marmeládou plníme sklenice (nenecháváme vychladnou, marmeláda by nám ztuhla v hrnci).
  8. Naplněné sklenice dobře uzavřeme a otočíme dnem vzhůru alespoň na deset minut. Pro delší trvanlivost můžeme sklenice ještě zavařit například v zavařovacím hrnci.
  9. Hotovou marmeládu skladujeme v temním a suchém místě.


Tip:

Recept můžeme libovolně násobit na 2, 3, 5, ... kg jahod.