Hrušková povidla

Recept na povidla v hruškové variaci.

Ingredience:
  • 300 g cukru krupice
  • 1 balíček skořicového cukru
  • 100 ml rumu
  • 2 kg hrušek
  • 10 ks hřebíčku
  • 1 lžička kyseliny citronové


Postup:

  1. Hrušky očistíme, polovinu oloupeme a všechny nakrájíme na menší kousky a umeleme ve strojku na maso, nebo rozsekáme v robotu (2000 g čisté váhy).
  2. Hrušky dáme do hrnce, přidáme oba druhy cukru, i utlučené hřebíčky (celé hřebíčky vložíme do mikrotenového sáčku a rozdrtíme je paličkou na maso, nebo si je připravíme v hmoždíři) a vaříme za občasného míchání hodinu a půl. Pak vlijeme polovinu rumu a vaříme další půl hodinu.
  3. Nakonec přidáme kyselinu citronovou za stálého míchání a poté přilijeme zbytek rumu a necháme projít varem. Horká hrušková povidla plníme do nahřátých čistých skleniček, zavíčkujeme a zabalené do deky necháme do druhého dne pozvolna vychladnout.