Hovězí líčka

Odebírejte nás na YouTube

Hovězí líčka

Recept na hovězí líčka na červeném víně.

Ingredience:

  • 1kg hovězích nebo telecích líček
  • 300 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer) nakrájené na kousky, celeru méně
  • 100 g nakrájené cibule
  • 200 ml červeného vína
  • 500 ml demi glace (lze nahradit hovězím vývarem)
  • 3 polévkové lžíce rajčatového protlaku
  • 6 kuliček nového koření, 4 bobkové listy, snítku čerstvého rozmarýnu a tymiánu (lze nahradit i sušenými bylinkami, jsou ale méně aromatické)
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • máslo na případné zahuštění omáčky

 

Postup:

  1. Hovězí líčka bývají pokrytá tukem, který můžete odstranit. Jednotlivé porce masa osolíme a opepříme z obou stran a zprudka opečeme na rozpáleném oleji.
  2. Opečené maso vyjmeme z hrnce a ve výpeku orestujeme kořenovou zeleninu a cibuli.
  3. K zelenině přidáme tři lžíce rajčatového protlaku, bobkový list a nové koření a opět chvilku restujeme.
  4. Orestovanou zeleninu zalijeme červeným vínem, které necháme vyvařit.
  5. Přilijeme demi glace nebo vývar, přidáme bylinky a přivedeme k varu.
  6. Do vařící omáčky vrátíme maso, zakryjeme poklicí a velmi pomalu dusíme asi tři hodiny. Hovězí líčka jsou velmi tuhá (je to namáhaný žvýkací sval) a potřebují dlouhé dušení. Hotová by měla jít krájet lžící. Líčka je také možné pomalu dusit v troubě na 120° C.
  7. Jakmile jsou líčka měkká, vyjmeme je z omáčky a zeleninu propasírujeme. Pokud je omáčka příliš hustá, lze ji rozředit přilitím vývaru. Řídkou lze naopak zahustit přidáním másla.

Přihlaste se, abyste mohli hodnotit.

Přihlaste se pro plný přístup

Chcete hodnotit recepty, soutěžit nebo si užívat web bez reklam? Přihlaste se – noví uživatelé získají prvních 7 dní bez reklam zdarma.