Hovězí kostky na divoko
Na sádle orestovaná slanina a cibule spolu s kostkami hovězího zadního, vše podušené doměkka podlité vývarem, ochucené divokým kořením.
Ingredience:
- 500 g hovězího zadního masa (kýta, plec...)
 - 50 g špeku
 - 4 ks kuličky nového koření
 - 2 ks kuličky jalovce
 - 2 ks bobkové listy
 - 1 ks kousek petržele
 - 1 ks mrkve
 - 1 ks cibule
 - 2 lžičky citronové šťávy
 - 2 lžičky cukru
 - 1 lžička oregana
 - 1 lžíce rajského protlaku
 - 1 lžíce hladké mouky
 - 1 lžíce sádla
 - 1/2 lžičky tymiánu
 - 200 ml 30 % smetany ke šlehání
 - černý a bílý pepř (celý)
 - hovězí vývar
 - sůl
 
Postup:
- V hrnci rozpálíme sádlo, přidáme na kostičky nakrájený špek a vyškvaříme.
 - Přidáme na kostičky pokrájenou cibuli a osmahneme do tmava.
 - Maso překrájíme na větší kostky, osolíme a 10 minut restujeme za stálého míchání, pak přidáme všechno koření, které jsme podrtili, také rajský protlak, cukr a opět cca 5 minut restujeme.
 - Podlejeme vývarem a dusíme do měkka, v průběhu dušení podle potřeby doléváme vývar.
 - Měkké maso vyjmeme a šťávu se zeleninou a špekem rozmixujeme.
 - Ve šlehačce rozmícháme mouku a přidáme do promixované směsi citronovou šťávu a dochutíme solí, eventuálně cukrem.
 - Poté omáčku ještě propasírujeme přes jemné sítko, vložíme zpět maso a prohřejeme.
 
Doporučení:
Podáváme s rýží, kynutým nebo bramborovým knedlíkem.