Odebírejte nás na YouTube
Hovězí kližka na houbách
Na cibuli dušená hovězí kližka s houbami, beraními rohy a kořením. Podávaná s domácím houskovým kynutým knedlíkem.
Ingredience:
- 500 g kližky
- 400 g čerstvých hub (holubinky, masáci)
- 4 ks červených beraních rohů
- 3 ks cibule
- 2 ks stroužku česneku
- 2 lžíce sádla
- 1 lžíce protlaku
- hladká mouka
- mletá paprika
- drcený kmín
- vývar
- pepř
- sůl
- 200 g polohrubé mouky
- 200 g hrubé mouky
- 20 g droždí
- 250 ml mléka
- 1 ks žemle
- 1 ks vejce
- špetka cukru
Postup:
- Maso nakrájíme na 12 stejných částí, osolíme, opepříme.
- Houby očistíme, omyjeme a nakrájíme na menší kusy.
- Cibuli nakrájíme na drobno a osmažíme ji do zlatova na sádle, pak přidáme maso, kmín, papriku, česnek, trochu podlijeme.
- Vydusíme do tuku, opakujeme ještě jednou, pak podlijeme vývarem, tak, aby maso bylo napůl ponořené a dusíme za občasného podlévání zvolna do měkka.
- Když je maso skoro měkké, přidáme do omáčky houby a po dvaceti minutách zahustíme dle potřeby hladkou moukou rozmíchanou v troše vody.
- Provaříme a podáváme s houskovým knedlíkem.
Postup (knedlík):
- Obě mouky prosejeme do mísy, vytvoříme důlek, do něhož rozdrobíme droždí se špetkou cukru.
- Zalijeme vlahým mlékem, necháme vzejít kvásek, pak přidáme zbylé mléko, vejce, sůl, propracujeme v řidší těsto a nakonec přidáme nakrájenou žemli.
- Necháme kynout, pak vytvoříme dvě šišky knedlíků, které necháme odpočinout 15 minut a pak zavařujeme 25 minut v osolené vroucí vodě.
- Po polovině doby varu knedlíky obrátíme.
TIP:
Místo knedlíku můžeme pokrm servírovat s bramborovou kaší, nebo rýží.