Odebírejte nás na YouTube
Hovězí consommé
Hovězí consommé je dobré servírovat jako součást několikachodového menu. Podpoří chuť k jídlu a přitom nepřeplní žaludek.
Ingredience:
- 1,5 kg hovězích kostí
- 750 g hovězího masa na polévku
- 150 g mrkve
- 150 g celeru
- 6 l studené vody
- 1 svazek petrželových stonků
- 1 lžíce mletého černého pepře
- 1 lžička soli
- 6 ks hřebíčků
- 2 ks cibule
- 2 ks houby
- 2 ks bobkové listy
- 1/2 ks stroužku česneku
- 1/2 ks pórku
- špetka cukru
- Na pročišťující směs:
- 1 kg libového hovězího
- 200 g celeru
- 150 g mrkve
- 4 ks vaječné bílky
- 1/2 ks pórku
- pepř
- sůl
Postup:
- Hovězí kosti dáme do pekáčku a pečeme je v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut.
- Rozpůlené cibule položíme na pánev řeznou plochou dolů a dobře je opečeme.
- Kosti, celé hovězí maso na polévku vložíme do poloviny studené vody, přidáme česnek a cibuli, polévku osolíme a dochutíme i špetkou cukru, vše přivedeme k varu, necháme na mírném zdroji tepla jen tak probublávat 2 hodiny, v průběhu přípravy sbíráme pěnu vytvořenou na povrchu.
- Zeleninu a houby nakrájíme na kousky o velikosti vlašského ořechu a vložíme je do vývaru, ten dolijeme studenou vodou a přidáme koření.
- Vaříme na středně rozpáleném zdroji tepla 4-8 hodin, opět sbíráme z povrchu kalnou hmotu.
- Vyndáme maso, vývar přecedíme, necháme ho v klidu vychladnout, pak sebereme přebytečný tuk.
- Maso a zeleninu určené k pročištění vývaru pomeleme.
- Lehce ušleháme bílky, abychom zvýšili jejich objem a dobře je vmícháme do pomletého masa a zeleniny.
- Pročišťující směs dáme do studeného vývaru a promícháme, opět vývar přivedeme k varu a vaříme 90-120 minut, než všechny nečistoty vyplavou na povrch, čas os času opatrně seškrabujeme dno hrnce a sbíráme nečistoty, abychom zabránili připalování.
- Hotové consommé necháme vychladnout a pak přecedíme přes jemné čisté plátýnko (tento krok lze přeskočit, ale consommé nebude tak čiré).
Tip:
Můžeme k servírování přiložit hotové domácí celestýnské nudle.