Houskové knedlíky
Houskové knedlíky jsou srdcem české kuchyně. Patří k omáčkám i k masu a na slavnostním stole mají své čestné místo. Vznikly jako chytrý způsob, jak využít starší pečivo, a časem se proměnily v nadýchaný doprovod ke svíčkové, guláši i pečením. Dobré knedlíky drží tvar, mají jemnou pórovitou střídku a po nakrájení voní po droždí a mléce.
Ingredience:
- 500 g polohrubé mouky
- 250 ml mléka
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 2 ks staršího rohlíku
- 2 ks vejce
- 20 g droždí
Postup:
- Starší pečivo (housky nebo rohlíky) nakrájíme na malé kostičky a dáme stranou. Starší pečivo pomůže knedlíkům udržet správnou konzistenci.
- Do velké mísy vsypeme mouku, přilijeme mléko, přidáme vejce, droždí, špetku soli a cukru. Všechny suroviny důkladně propracujeme, aby vzniklo hladké těsto.
- Do těsta vmícháme nakrájené pečivo a znovu ho dobře prohněteme. Mělo by být vláčné, ale ne příliš lepivé.
- Mísu s těstem přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem (asi 45–60 minut).
- Vykynuté těsto přendáme na pomoučenou pracovní plochu a rozdělíme ho na tři stejné díly. Z každého vyválíme šišku a položíme je na desku. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut dokynout.
- Do velkého hrnce přivedeme k varu vodu. Knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme 10 minut. Poté je otočíme a vaříme dalších 10 minut.
- Uvařené knedlíky vyndáme z vody a ihned je můžeme nakrájet nití, aby zůstaly nadýchané. Pokud je krájíme později, použijeme ostrý nůž.
Jak chutnají a proč fungují:
Těsto stojí na polohrubé mouce, vejcích a mléce. Droždí dá těstu pružnost a při kynutí vytváří malé bublinky, které se po uvaření promění v měkkou síť dutinek. Kostičky rohlíků vnášejí lehkou oříškovou linku a pomáhají držet tvar při krájení. Výsledek je nadýchaný a přitom soudržný, aby hezky nasál omáčku a nerozpadal se.
Technika těsta:
Mléko použij vlažné. Droždí pracuje spolehlivě a těsto nabere sílu. Mouku prosej, lépe se provzdušní a přijme tekutinu rovnoměrně. Po smíchání vypracuj hladké těsto, které se mírně lepí, ale drží tvar. Kostičky pečiva vmíchej až nakonec a hněť jen krátce, aby zůstaly v těstě rovnoměrně rozložené. Kynutí nech proběhnout do zhruba dvojnásobku, těsto má být pružné a na dotek živé.
Tvarování a vaření:
Z vykynutého těsta vytvaruj šišky podobné velikosti. Nech je krátce odpočinout, povrch se vypne a praskliny se zatáhnou. Vodu přiveď k mírnému varu a osol ji. Šišky vlož opatrně do hrnce a během první minuty je lehce pootoč, nepřichytí se ke dnu. Vař na klidném varu, přikryj poklicí a v polovině obrať. Po uvaření knedlík propíchni špejlí, vypustí páru a střed zůstane jemný. Krájej hned po vytažení nití nebo strunou, řezy budou čisté a póry se nezmáčknou.
Varianty a nápady:
Kdo má rád hutnější střed, přidá trochu dětské krupice. Jemnější knedlíky vzniknou s částí hladké mouky. Místo rohlíků poslouží i houska nebo toast bez kůrky. V parní lázni se uvaří velmi rovnoměrně a povrch zůstane hebký. Z bylinek chutná do těsta najemno nasekaná petržel, k pečenému kuřeti je to milá obměna.
Podávání a kombinace:
Houskové knedlíky patří k omáčkám se smetanou i k paprikovým šťávám. Skvěle se pojí s hovězím gulášem, se svíčkovou a s pečeným masem se šťávou. Na talíři drží tvar a zároveň nasáknou omáčku do každého kousku.
Skladování a ohřev:
Uvařené a vychladlé knedlíky skladuj přikryté, aby neoschly. Ohřívej krátce v páře, střídka se znovu rozvoní a zůstane hebká. Knedlíky se dobře mrazí. Nakrájej je na plátky, rozděl do porcí a po rozmrazení je jen zahřej v páře nebo na pánvi s kapkou másla.
Časté otázky a potíže:
- Knedlíky jsou hutné? Těsto nejspíš kynulo krátce nebo bylo moc tuhé. Příště přidej trochu mléka a nech kynout déle v teple.
- Šišky praskají? Vařily se v příliš silném varu nebo byly tvarované narychlo. Pomůže klidnější var a krátký odpočinek před vložením do vody.
- Lepí se na nůž? Krájej nití nebo strunou a hned po uvaření. Kleslé póry značí, že se krájelo pozdě a těsto vychladlo bez odpaření páry.